Olet täällä

Velkoja järjestellään markkinoilla kovaan hintaan

Ihmiset pyrkivät pärjäämään omillaan, eikä raha-asioista tai velkaongelmista mielellään puhuta edes läheisten kanssa. Käytännössä tämä näyttäytyy velkakierteenä eli kun velkoja on kertynyt maksettavaksi liikaa, niiden maksamiseen otetaan uutta velkaa. Kun velkaa kertyy lisää, maksuvaikeudet kasvavat. Kun ongelmista ei puhuta tai niihin ei haeta apua, ne paisuvat.

Luotonantajat ovat löytäneet tästä oivan markkinaraon. Velkojen yhdistely- ja järjestelylainoja tarjoaa jo moni taho ja markkinointi on näkyvää. Lainan saa helposti ja nopeasti. Se on houkutteleva tarjous, johon moni on tarttunut. Vaikka tuote on rahoitusmarkkinoilla melko uusi, jo nyt on havaittavissa, etteivät nämä lainat aina osoittaudukaan hyväksi ja kestäväksi ratkaisuksi velallisen näkökulmasta.

Itse toteutettuun velkojen järjestelyyn liittyy riskejä. Järjestellään vain sillä hetkellä ongelmaksi koetut velat ja osa veloista jää vielä järjestelemättä. Kohta ne muutkin ovat ongelmavelkoja. Pyrkimys kaikkien velkojen järjestelyyn voi olla hyvä, mutta lainaa myönnetäänkin haettua vähemmän. Jos taas velkaantuminen johtuu jostakin riippuvuudesta, esimerkiksi pelaamisesta, mikään osa- tai kokonaisjärjestely ei auta, ellei velkaantumisen juurisyyhyn puututa.

Järjestelyn hintakin on kova. Mitä isommasta lainasta ja pidemmästä maksuajasta on kyse, sitä kalliimmaksi laina tulee. Näemme näitä lainasopimuksia Takuusäätiön takaushakemuksissa. Esimerkiksi 19 000 euron järjestelylainaan oli sovittu 430 euron maksuerä ja 96 kuukauden maksuaika. Todellinen vuosikorko oli ilmoitettu 22,46 %. Lainasta tulisi maksaneeksi yli 38 500 euroa, jos takaisinmaksu onnistuisi suunnitelman mukaisesti. 

Isoja järjestelylainoja näkyy jo takaushakemusten velkaluettelossa muiden velkojen ohella. Ensimmäiset niistä ovat ajautuneet ulosottoon. Kuinka suuri ongelma niissä muhii, on vielä näkemättä.   

 

Minna Backman

 

 

Minna Backman, takausjohtaja, Takuusäätiö

Minna Backman, Takuusäätiö