Olet täällä

Velkalinjalta haetaan apua enemmän kuin koskaan aiemmin

Velallisia neuvova Velkalinja-puhelin on soinut vuoden alusta jo 12 300 kertaa. Se on lähes puolet koko viime vuoden soitoista ja enemmän kuin koskaan aiemmin. Soittajat kertovat jonottaneensa pitkään, jopa viikkoja päästäkseen läpi. Neuvontaan pääsee noin joka kymmenennellä soittokerralla.

Joulun jälkeen soittoruuhka on yleensä hellittänyt viimeistään maaliskuussa. Nyt soittoja tulee kuitenkin tasaista tahtia neljättä kuukautta. Apua on haettu tavallista enemmän jo viime syksystä alkaen. Velkalinja soi elokuusta joulukuuhun 70 prosenttia enemmän kuin keskimäärin.

Velalliset maksavat sitkeästi useiden kymppitonnien velkoja

Joka toinen neuvottava kertoo onnistuneensa vielä välttämään perinnän ja maksuhäiriömerkinnän. Heidän osuutensa on kaksinkertaistunut viimeisen neljän vuoden aikana.

Neuvottavat ovat kuitenkin usein liikkeellä liian myöhään. Velkaa on yhä enemmän ja he ovat maksukykynsä äärirajoilla. Perinnän alkaminen maksuhäiriömerkintöineen on todennäköistä. Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet pitkään ja Velkalinjapuhelujen perusteella näyttää siltä, että trendi jatkuu.

"Linjalla kuulee usein, että esimerkiksi 40 000–50 000 tai jopa 70 000 euron vakuudetonta kulutusluottopottia ei pidetä erityisen suurena. Euron arvon hämärtyminen yhdistettynä oman maksukyvyn epärealistiseen arviointiin johtaa vaikeasti ratkaistaviin velkaongelmiin", sanoo viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuu-Säätiöstä.

Ylivelkaantumista ei estetä negatiivisella luottotietomerkinnällä

Luottojen markkinointi aiemmin otettujen velkojen yhdistämiseksi on lisääntynyt voimakkaasti. Velkalinjalle soittaneet velalliset eivät ole kuitenkaan onnistuneet ratkaisemaan velkaongelmiaan niillä, vaan ennemminkin pahentamaan tilannettaan.

”Nämä itse tehdyt järjestelyt ovat olleet riittämättömiä osaratkaisuja tai velalliset ovat yliarvioineet maksukykynsä. Liian usein tarkoituksena on myös vain välttää maksuhäiriömerkintä. Kyseessä on halu säilyttää kasvot, mutta myös aito huoli omasta ja perheen taloudellisesta turvallisuudesta ja toimintakyvystä.”

Nyt luotonmyönnössä tarvitaan kiireesti keinoja havaita, jos hakijalla on jo ennestään liikaa velkaa. Nykyinen negatiivinen luottotietomerkintä johtaa tarpeettomaan ylivelkaantumiseen. Lisäksi tarvitaan helposti tarjolla olevaa talousneuvontaa, josta velalliset saavat apua vielä kun velkaongelmat ovat vielä ratkaistavissa pienillä järjestelyillä ja kulutustottumusten muutoksilla.

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Minna Mattila, puh. 09 6126 3418, 040 545 6569
toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar, puh. 09 612 6340, 050 313 0523
etunimi.sukunimi@takuu-saatio.fi

Takuu-Säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessä olevia kotitalouksia tarjoamalla neuvoja, ratkaisuja ja apua talous- ja velkaongelmiin. Tavoitteena on lisätä kotitalouksien taloudenhallintaa ja itsenäistä selviytymistä. RAY tukee toimintaamme. www.takuu-saatio.fi