Olet täällä

Velalliset sinnittelevät välttääkseen perintää

Takuu-Säätiön neuvontanumeroon Velkalinjaan soittavilla velallisilla on yhä useammin kaikki velat vielä hoidossa, vaikka velkaa on entistä enemmän. Pikavippilainsäädännön vaikutukset näkyvät soittajien tilanteissa.

Velkalinjalla on yhä tavallisempaa, ettei soittaja ole vielä ajautunut perintä- ja ulosottokierteeseen. Viime vuonna yli neljäkymmentä prosenttia avun hakijoista kertoi onnistuneensa sinnittelemään velkojensa hoitamisessa. Vuonna 2012 heitä oli viidennes. Jopa työttömänä olevat velalliset ovat kyenneet hoitamaan velkojaan paremmin kuin neljä vuotta sitten.

Velkoja hoidetaan, mutta velkasaldot kasvavat

Viime vuonna Takuu-Säätiön neuvontaan soittavilla velallisilla arvioitiin olevan velkaa keskimäärin 25 000 euroa asuntolainat pois lukien. Summa on lisääntynyt vuosi vuodelta viimeisen neljän vuoden aikana yhteensä runsaan 10 prosenttia. Pääasiassa pienistä pikavipeistä velkaantuneiden soitot ovat vähentyneet ja tavallisempia ovat kahden tuhannen euron joustoluotot sekä muut suuremmat kulutusluotot.

”Vuoden 2013 pikavippilainsäädännön uudistus näyttää Takuu-Säätiön neuvonnan näkökulmasta siltä, että velkatilannetta kyetään hallitsemaan yhä pidempään, mutta velkataakka on valitettavasti suurempi” sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Velalliset hakevat nyt aktiivisesti apua

Velkalinjalta haettiin viime vuonna apua enemmän kuin koskaan ennen. Soittoyrityksiä oli yli 27 000 kappaletta. Elokuusta alkaen soittoja tuli 70 prosenttia enemmän kuin vuosiin keskimäärin. Yleensä linja on hiljentynyt loppuvuotta kohti viimeistään joulukuussa, mutta nyt apua haettiin tasaisen tahtiin koko syksyn ajan.

”On hyvä, että velalliset soittavat ennen kuin luottotiedoissa on merkintä, velat ovat perinnässä tai ulosotossa. Toisaalta liian pitkään yritetään selviytyä omin avuin. Velat jäisivät vähäisemmiksi, jos soitettaisiin vielä aiemmin. Lisäksi Suomessa on selvä tarve ennaltaehkäisevälle talousneuvontapalvelulle”, sanoo Pantzar.