Olet täällä

Vaikeuksista voittoon

Taloudelliset vaikeudet alkoivat pikkuhiljaa ja lopulta kasautuvat mahdottomaksi. Perustimme perheen suht nuorina ilman säästöjä, mutta molemmilla oli kuitenkin koulutus. Mies kävi töissä matalapalkkasilla aloilla ja välillä tuli lyhyitä työttömyysjaksoja. Saimme neljä lastamme lyhyellä ikäerolla ja en olisi voinut ajatellakaan töihin lähtöä jatkuvien yövalvomisten ohella.

Alkuun menikin kohtuullisesti ja asuimme vuokralla. Myöhemmin ostimme talon ja nuorimman lapsemme syntymän jälkeen menin töihin. Vaikeuksia kuitenkin alkoi olla. Elämisen kulut kasvoivat ja oli autohuolia. Tuli jokunen laina asuntolainan lisäksi. Asiat olivat kuitenkin vielä kohtuullisesti.

Myimme talomme, kun saimme ostettua edullisesti toisen ja edellinen kävi ahtaaksi. Väliraha meni kuitenkin vähän kuin yllättäen ostamamme talon lämmitysremonttiin ynnä muuhun. Samalla mies jäi jälleen hetkeksi työttömäksi ja tällöin jouduimme ottamaan lainaa, jotta elämisen kuluihin oli rahaa. Toimeentulotuen saaminen olisi kestänyt niin kauan, että ruoka ja bensa olisivat loppuneet. Eikä välttämättä sitä olisi saatukaan, kun kävin töissä.

Kotimme sijainnin takia auto oli meille välttämätön ja se aiheutti suuria ongelmia. Autot olivat vanhoja ja korjauksiin paloi rutkasti rahaa. Lisäksi kodinkoneita hajosi ja taloon tuli pieniä, välttämättömiä remontteja. Asumiskulut olivat myös tulotasoomme nähden liian suuret. Ongelmat kasautuvat, samalla lasten kasvaessa tarvittiin enemmän ja enemmän rahaa ruokaan, kenkiin ja harrastuksiin, vaikka olivatkin halvimmasta päästä.

Elimme hyvin yksinkertaisesti, mutta rahamme eivät riittäneet normaaleihin menoihin lainojen ohella.

Elimme hyvin yksinkertaisesti, mutta rahamme eivät riittäneet normaaleihin menoihin lainojen ohella. Tilanne meni mahdottomaksi. Olimme viikon ilman rahaa ja syödäkin pitäisi ja bensaa olla, että voi lähteä töihin.

Takuusäätiöltä saimme lainan, joka katkaisi velkakierteen. Aikaisemminkin olisi pitänyt hakea apua, mutta toisaalta, kun ei ollut aina vakituisia tuloja miehellä, siihen ei ollut mahdollisuuttakaan.

Maksoimme maksusuunnitelman mukaan muutaman vuoden ja vielä oli jokunen summa maksamatta, kun teimme asuntokaupan. Se oli välttämätöntä päästäksemme eteenpäin. Myimme asunnon, joka oli meille sijainniltaan epäsuotuinen ja epätaloudellinen. Myynnin yhteydessä maksoimme loput Takuusäätiön takaamasta lainasta sekä vanhan asuntolainan. Samalla saimme ostettua meille suotuisammasta sijainnista ja taloudellisemman talon.

Lisäksi uusi asunto mahdollisti itselleni uuden työmuodon kotona, jolla saadaan tulotasoakin nostettua. Puoliso on nyt myös vakituisessa työsuhteessa. Yli kymmenen vuoden taistelun jälkeen aurinko alkaa paistaa.

Nimim. Perheenäiti