Olet täällä

Tips från student: ”Lära sig redan vid ung ålder att hålla koll på sin ekonomi och spara”

Jag jobbade på Garantistiftelsen i somras, vilket verkligen öppnade mina ögon om hur viktigt det är att sköta om sin ekonomi.

Jag själv, mina vänner och jämnåriga använder sina pengar utan något desto större tänkande. Man äter ofta på restorang, festar och shoppar och utan att märka har man igen gått över sin budget. Från egen erfarenhet tror jag att dagens ungdomar spenderar mest pengar på mat, kläder, alkohol, samt andra rusmedel. Man köper alltså massor med små inköp, istället för att att spara ihop för något dyrare.

Man tänker ju som ung att det inte är ett problem, vilket det nödvändigtvis inte är, man bor ju hemma och har inga desto större utgifter. Men om det blir till en vana är det väldigt svårt att ändra på sina levnadsvanor senare i livet. Det kan bli till ett problem t.ex genom ökande utgifter när man flyttar hemifrån för att studera. Mitt tips är alltså att försöka lära sig redan vid ung ålder att hålla koll på sin ekonomi, spara och använda sina pengar på ett ansvarsfullt sätt. På detta sätt undviker du större ekonomiska svårigheter i framtiden.

 

Oscar Grönqvist

 

 

 

 

Oscar Grönqvist är en 17 årig gymnasiestuderande från huvudstadsregionen

Oscar Grönqvist