Yhdistä velat

Erillisten maksusopimusten sijaan on joskus järkevää yhdistää useita lainoja yhdeksi uudeksi lainaksi.

Velkojen yhdistämiseen löytyy kolme erilaista vaihtoehtoa:

  • Takuusäätiön takaus pankkilainalle
  • sosiaalinen luotto kunnasta
  • laina pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä

Jos harkitset lainojen yhdistämistä, ota yhteyttä maksuttomaan neuvontaamme. Sieltä saat neuvoja, mikä on paras ratkaisu juuri sinun tilanteessasi.

Takuusäätiön takaus

Takuusäätiön takauksella saat pankista lainan, vaikka olisit jo menettänyt luottotietosi ja velkasi olisivat ulosotossa. Säätiön takauksen lisäksi et tarvitse muita takaajia tai vakuuksia. Pankkilainan enimmäismäärä on 34 000 euroa. Lue lisää säätiön takauksesta.

Sosiaalinen luotto

Joissakin kunnissa on mahdollisuus saada sosiaalinen luotto, jolla voit yhdistää velkoja. Luoton määrä on kuntakohtainen. Tavallisimmin se on 5 000 euroa ja enimmillään 15 000 euroa. Siinäkään luottotietomerkintä tai ulosotto ei ole esteenä. Lue lisää sosiaalisesta luotosta.

Laina pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä

Tämä voi olla vaihtoehto, jos luottotietosi ovat kunnossa. Usein lainaan vaaditaan takaajia ja reaalivakuuksia, jos on kyse isommasta lainamäärästä.

Jos otat yhdistelylainan pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä, suurimmat vaarat ovat:

  • et saa riittävän suurta lainaa yhdistääksesi kaikki velkasi
  • et ole selvittänyt kaikkia velkojasi ja niitä ilmaantuu myöhemmin lisää
  • et ole arvioinut maksukykyäsi realistisesti ja velkakierteesi alkaa alusta

Jos et ole hyvin varma, että pystyt maksamaan lainan takaisin, takaajien ottamisessa ja toisten ihmisten omaisuuden panttaamisessa on aina riski. Jos et onnistu lainan hoitamisessa, he joutuvat maksamaan lainan puolestasi. Pyydä apua talous- ja velkaneuvojalta varsinkin, jos uuteen lainaan tulee takaajia ja toisten omaisuutta vakuudeksi. Neuvojalta saat myös apua muun ratkaisukeinon hakemiseen, jos lainan ottamiseen pankista tai rahoitusyhtiöstä liittyy liian suuria riskejä.

Palautetyökalu