Yhdistä velat

Erillisten maksusopimusten sijaan on joskus järkevää yhdistää useita lainoja yhdeksi uudeksi lainaksi. Velkojen yhdistämiseen eli niiden maksuun yhdellä uudella lainalla löytyy kolme erilaista vaihtoehtoa.

Vaihtoehdot velkojen yhdistämiseen yhdistämiseen ovat

  • laina pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä (pankkien rahoitusyhtiöt, kulutusluottoyhtiöt kuten limiittiluottojen tarjoajat,  ulkomaiset toimijat, jne.)
  • Takuusäätiön takaus pankkilainalle
  • sosiaalinen luotto kunnasta

Laina pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä

Tämä onnistuu, jos luottotietosi ovat kunnossa. Usein lainaan vaaditaan takaajia ja reaalivakuuksia, jos on kyse isommasta lainamäärästä. Suurimmat vaarat yhdistelylainan ottamisessa ovat seuraavat:

  • et saa tai osaa ottaa riittävän suurta lainaa yhdistääksesi kaikki velkasi
  • et ole selvittänyt kaikkia velkojasi ja niitä ilmaantuu myöhemmin lisää
  • et ole arvioinut maksukykyäsi realistisesti ja velkakierteesi alkaa alusta

Takaajien ottamisessa ja toisten ihmisten omaisuuden panttaamisessa on aina riski, ellet ole hyvin varma kyvystäsi hoitaa uutta lainaa. Jos epäonnistut sen hoitamisessa, he joutuvat maksamaan lainan puolestasi. Pyydä apua talous- ja velkaneuvojalta varsinkin, jos uuteen lainaan tulee takaajia ja toisten omaisuutta vakuudeksi. Neuvojan kanssa voit varmistua uuden lainan onnistumismahdollisuuksista. Neuvojalta saat myös apua muun ratkaisukeinon hakemiseen, jos lainan ottamiseen pankista tai rahoitusyhtiöstä liittyy liian suuria riskejä.

Takuusäätiön takaus

Takuusäätiön takauksella saat pankista lainan, vaikka olisit jo menettänyt luottotietosi ja velkasi olisivat ulosotossa. Säätiön takauksen lisäksi et tarvitse muita takaajia tai vakuuksia. Pankkilainan enimmäismäärä on 34 000 euroa. Lue lisää säätiön takauksesta.

Sosiaalinen luotto

Joissakin kunnissa on mahdollisuus saada sosiaalinen luotto, jolla voit yhdistää velkoja. Luoton määrä on kuntakohtainen. Tavallisimmin se on 5 000 euroa ja enimmillään 15 000 euroa. Siinäkään luottotietomerkintä tai ulosotto ei ole esteenä. Lue lisää sosiaalisesta luotosta.