Ulosotto välivaiheena

Ulosotto voi olla välttämätön välivaihe, ellei velkajärjestelyn saaminen onnistu heti eivätkä tulosi riitä maksusopimuksiin velkojien kanssa. Ulosotossa on myös hyviä puolia.

Ulosoton etuna on, että se pysäyttää velkakierteen. Et voi enää ottaa uutta velkaa elämiseen tai muiden velkojen maksamiseen. Stressaava velkojen maksu moneen paikkaan päättyy.

Velkojen kertyminen ulosottoon auttaa myös vähitellen selvittämään kaikki velat, jos niiden muistaminen tai löytäminen on ollut hankalaa. Tämä helpottaa tekemään velkaluetteloa, jota tarvitset hakiessasi velkajärjestelyä.

Ulosotto voi olla sinulle toistaiseksi ainoa vaihtoehto. Jos esimerkiksi opiskelet, olet juuri jäänyt työttömäksi tai sairastunut vakavasti, olet parhaillaan eroamassa tai elämäntilanteesi on muulla tavalla vakiintumaton, et voi hakea Takuusäätiön takausta tai  tuomioistuimen vahvistamaa velkajärjestelyä.

Tuomioistuinjärjestelyä lykkää väliaikainen este. Samoin Takuusäätiön takauksen saamiseksi vaaditaan maksukykyä ja vakiintunutta elämäntilannetta. Järjestelyt voivat epäonnistua ellei taloustilanteesi ole vakaa.

Ulosotto edistää velkajärjestelyn saamista, koska voit osoittaa kykyä selviytyä myös järjestelystä, jos ulosmittauksen lisäksi maksat vuokran ja muut tavanomaiset laskut etkä velkaannu lisää. Ulosottoa ei kannata vältellä, vaan siihen kannattaa suostua ja työllistyä mahdollisuuksien mukaan.

 

Palautetyökalu