Kun ulosotolle ei ole vaihtoehtoa

Joskus ei ole muuta mahdollisuutta kuin ulosotto ja velkojen vanhentumisen odottelu. Tämä voi olla oma valinta. Se voi olla jopa järkevämpää kuin velkajärjestelyn hakeminen.

Ulosotto on ainoa mahdollisuus, jos olet aiemmin saanut velkajärjestelyn. Tuomioistuimen vahvistaman velkajärjestelyn voi periaatteessa saada vain kerran. Myöskään Takuusäätiön takausta tai sosiaalista luottoa ei välttämättä myönnetä toista kertaa. Tämä ei kuitenkaan ole täysin ehdotonta. Selvitä talous- ja velkaneuvojan kanssa mahdollisuutesi uuteen järjestelyyn.

Joillekin ulosotto on mieluisampi vaihtoehto kuin velkajärjestely. Tulojen ulosmittaus voi olla pienempi kuin velkajärjestelyn, Takuusäätiön takaaman järjstelylainan tai sosiaalisen luoton maksuohjelman kuukausierä. Tämän voit selvittää laskemalla maksuvarasi ja tulojesi ulosmittauksen.

Ulosotto on järkevä valinta, jos elämäntilanne on pysyvästi sellainen, että maksuohjelmista huolehtiminen on liian vaativaa tai stressaavaa. Vähiten ulosotosta on haittaa, jos tulosi ovat pysyvästi niin pienet, ettei niistä voida lainkaan ulosmitata eikä ulosmitattavaa omaisuuttakaan ole. Huolehdi silloin vuokran ja laskujen maksusta niin, ettet saisi enää uusia velkoja. Silloin ulosotto päättyy aikanaan velkojen lopulliseen vanhentumiseen.

 

Palautetyökalu