Milloin sopiminen kannattaa, milloin ei

Väliaikaisesti tiukka taloudelllinen tilanne

Sopiminen toimii erityisesti tilapäisessä rahanpuutteessa. Pyydä joustoa maksuihisi, jos esimerkiksi

  • tulosi ovat alentuneet sairausloman, lomautuksen tai muun syyn vuoksi vuoksi 
  • menosi ovat kasautuneet
  • sinulle on tullut yllättäviä menoja 
  • tarvitset kiireesti rahaa maksaaksesi laskujasi tai vuokrarästejä
  • olet hakemassa Takuusäätiön takausta tai muuta velkojen lopullista järjestelyä ja haluat saada tilanteen hallintaan siksi aikaa. 

Maksukykyä ja muutama velka

Velkojan kanssa sopiminen kannattaa, jos sinulla on maksukykyä ja erillisiä velkoja ei ole monta. Velkojat voivat suostua jopa usean vuoden mittaiseen suunnitelmaan. Etuna on se, että saat asiasi järjestymään näin nopeammin kuin hakemalla jotakin muuta järjestelyä.

Voit silti pyytää talous- ja velkaneuvojaa avuksesi maksusuunnitelmien tekemisessä. Samalla hän osaa neuvoa onko se järkevin vaihtoehto vai kannattaako miettiä jotakin muuta ratkaisua.

Useita velkoja ja maksukyky heikko

Maksusopimus ei kannata, jos sinulla on niin monta velkaa, ettei maksukykysi riitä kaikkien lyhentämiseen kohtuullisessa ajassa. Mitä pidempi maksuaika, sitä enemmän maksat kuluja ja korkoja. Joskus velkojat eivät suostu sopimiseen juuri siksi, että kuukausierä jäisi liian pieneksi ja takaisinmaksuaika venyisi kohtuuttoman pitkäksi. Tämä on yleensä myös oma etusi. Ratkaisu löytyy silloin velkojen yhdistämisestä tai ulosotosta tai tuomioistuimen vahvistamasta velkajärjestelystä. 

Omaisuuden myynti voi helpottaa sopimista tai ratkaista koko ongelman

Omaisuuden myyminen ja rahojen käyttö velkojen maksamiseen on aina harkinnan arvoinen asia. Mieti, tarvitsetko kaikkea, mitä omistat? Kuinka tärkeää se on verrattuna siihen, että pääsisit velattomaksi tai saisit lyhyemmät maksusopimukset ja velkasi nopeammin pois? Jopa omistusasunnon myymistä tai vaihtamista halvempaan kannattaa miettiä. Tämä ratkaisu on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin ennen luottotietojen menettämistä, jotta saat vuokra-asunnon.

 

Palautetyökalu