Velkojen maksujärjestys

Kun laskut ja velat kasaantuvat yhä pahemmin, eikä raha riitä kaikkeen, jotain pitää jättää maksamatta. Silloin saatat miettiä, millaisten velkojen maksamiseen kannattaa keskittyä ja mitkä päästää perintään. Jokaisen velkatilanne on hieman erilainen, eikä täysin yleispäteviä ohjeita ole. Tältä sivulta löydät joitakin vinkkejä.

Listaa kaikki velkasi ja mieti jokaisen velan kohdalla, mitä tapahtuu, jos jätät sen maksamatta. Näin löydät oman tärkeysjärjestyksesi.

Asumisen, työssäkäynnin ja muun arkielämän toimintakyvyn vaarantavia velkoja ovat esimerkiksi

  • vuokra- ja vastikerästit
  • rästiintyneet sähkölaskut
  • koti- ja autovakuutusmaksut
  • puhelin- ja nettiliittymämaksut

Pikkulaskujen ja pienlainojen poismaksu nopealla aikataululla säästää ja helpottaa maksamista, koska

  • niissä on tavallisesti suurimmat korot ja kulut
  • niihin kertyy suhteessa suuremmat perintä ja tuomiokulut kuin isompiin velkoihin
  • velkalistasi lyhenee ja maksukykysi riittää paremmin jäljelle jääneisiin.

Pyydä pikkuvelkojen lyhentämisen ajaksi suurempiin velkoihin pienemmät kuukausierät tai lyhennysvapaata. Huomioi maksusuunnitelmista aiheutuvat kulut.

Suoraan ulosottokelpoisten laskujen ja velkojen päästäminen ulosottoon tulee halvemmaksi kuin niiden, joihin haetaan maksutuomiota oikeudesta. Täältä löydät listan suoraan ulosottokelpoisista saatavista, katso kysymys: Mitä ovat suoraan ulosottokelpoiset saatavat.

Asuntolainan maksu on tärkeää, mutta asuntolainan lyhennysvapaa voi auttaa makselemaan pienempiä velkoja alta pois. Pankki voi periä lyhennysvapaasta melko suuret kulut. Sovi siksi kerralla riittävän pitkä lyhennysvapaajakso.

Velat, joissa on takaaja tai omaisuutta vakuutena pyritään yleensä hoitamaan. Jos nämä velat ovat suuria, harkitse lyhennysvapaata. Siihen tarvitset kuitenkin takaajan tai vakuuden antajan suotumuksen. Vaihtoehtona on, että takaaja tai vakuudenantaja hoitaa näitä velkoja sen aikaa, että saat muita velkoja maksettua pois. Kumpikin vaihtoehto vaatii rohkeutta tunnustaa tilanteesi.