Velkojen maksujärjestys

Kun laskut ja velat kasaantuvat eikä raha riitä kaikkeen, jotain pitää jättää maksamatta. Tältä sivulta löydät vinkkejä millaisten velkojen maksamiseen kannattaa keskittyä ja mitkä päästää perintään.

Jokaisen velkatilanne on hieman erilainen eikä yleispäteviä ohjeita velkojen maksujärjestykseen ole. Alla on kaksi näkökulmaa avuksesi oman maksujärjestyksesi miettimiseen.Listaa kuitenkin ensin kaikki laskurästisi ja velkasi. Ohjeita siihen löydät täältä.

1. Mieti velkojen tärkeysjärjestys

Tärkeysjärjestys löytyy helpommin kun mietit jokaisen velan kohdalla mitä tapahtuu, jos jätät sen maksamatta. Rästit näissä laskuissa ja veloissa vaarantavat yleensä asumisen, työssäkäynnin tai muun arkielämän toiminnan:

  • vuokrat tai vastikkeet
  • asuntolainan lyhennykset
  • sähkölaskut
  • koti- ja autovakuutusmaksut
  • autolaina
  • puhelin- ja nettiliittymämaksut

Onko veloissasi muita osapuolia kuten kanssavelallisia tai takaajia? Mieti onko tällaisen velan maksaminen sinun tapauksessai tärkeämpää kuin vain omissa nimissäsi olevan velan.

2. Minkä velan maksu säästää rahaa tai helpottaa maksamista

Päästä ulosottoon mieluummin suoraan ulosottokelpoisia laskuja ja velkoja  kuin niitä, joihin haetaan maksutuomiota oikeudesta. Näin säästät oikeudenkäyntikuluissa. Katso täältä mitä ovat suoraan ulosottokelpoiset saatavat.

Yksittäisten laskujen ja pienten lainojen poismaksu nopealla aikataululla säästää rahaa ja helpottaa maksamista, koska

  • pienissä lainoissa on tavallisesti suurimmat korot ja kulut
  • niihin kertyy suhteessa suuremmat perintä ja tuomiokulut kuin isompiin velkoihin
  • jäljelle jää kapplemääräisesti vähemmän velkoja

Voi myös huomata, että maksujärjestelyillä selviydytkin kaikkien velkojen maksamisesta.

Voit pyytä laskurästien ja pienten velkojen lyhentämisen ajaksi suurempiin velkoihin pienempiä kuukausieriä tai lyhennysvapaata. Huomioi maksusuunnitelmista aiheutuvat kulut.

Varsinkin asuntolainan lyhennysvapaajakso voi auttaa maksamaan pienempiä velkoja alta pois. Pankki voi periä lyhennysvapaasta melko suuret kulut. Sovi siksi kerralla riittävän pitkä lyhennysvapaajakso. Jos asuntolainassa tai muussa vakuudelliessa velassasi on takaaja tai toisen omaisuutta vakuutena, tarvitset hänen suotumuksensa. Vaihtoehtona on, että takaaja tai vakuudenantaja hoitaa näitä velkoja sen aikaa, että saat muita velkoja maksettua pois.

Katso video laskujen tärkeysjärjestyksestä

 

Palautetyökalu