Maksusopimustyypit

Eräpäiväsiirto

Sovi  velkojan kanssa laskulle uusi eräpäivä. Silloin saat vähän lisää maksuaikaa ja vältät maksuhuomautuskulut. Tämä sopii esimerkiksi vakuutus-, sähkö- tai lehtilaskuihin, sillä lasku on yleensä maksettava ennen seuraavan laskun saapumista kerralla, ei osissa. 

Laskun maksu erissä

Kun tarvitset enemmän aikaa maksamiseen, pyydä, että saat maksaa laskun muutamassa erässä. Jos kyseessä on luottokorttilasku tai tililuotto, et yleensä saa käyttää luottoa uudelleen ennen kuin olet maksanut vanhan velan pois. Vuokravelasta kannattaa tehdä maksusopimus mahdollisimman pian. Jo parista vuokravelasta kertyy helposti yli 1 000 euron velka. Pyri välttämään vuokrarästiä viimeiseen asti. Myös ulosottoon menneestä velasta voi sopia, jos saat sen maksetuksi muutamassa kuukaudessa.

Lyhennysvapaa

Lyhennysvapaan aikana maksat velasta vain korot ja kulut. Tällöin käyttöösi vapautuu velan kuukausierästä lyhennykseen menevä summa rahaa. Lyhennysvapaata pyydetään useimmiten asuntolainaan, mutta sitä voit pyytää muunkinlaisiin lainoihin. Huomaa kuitenkin, että kuukausierä nousee lyhennysvapaan jälkeen, ellei samalla jatketa laina-aikaa. 

Kuukausierän alentaminen

Voit myös neuvotella siitä, että kuukausierääsi alennetaan joksikin aikaa. Kuukausierä nousee tuon määräajan jälkeen, ellei laina-aikaa jatketa.

Pitkäaikaisissa tai pysyvissä maksuongelmissa kannattaa sopia kokonaan uusi takaisinmaksuohjelma pienemmällä kuukausierällä koko lopulle laina-ajalle.

 

Palautetyökalu