Olet täällä

Ota rohkeasti yhteyttä velkojaan

Halvinta ja helpointa on maksaa laskut ja velkojen lyhennykset ajallaan. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Rahaa ei ole eräpäivänä tai maksaminen unohtui. Avaa silti kaikki kirjeet, sillä asiat voi selvittää, kun otat yhteyttä velkojaan.

Jopa maksuviiveistä voi ilmoittaa velkojalle. Saatat siten välttyä turhilta kuluilta. Ensimmäinen viiden euron hintainen huomautuslasku tulee kahden viikon kuluttua eräpäivästä. Velkojalla on oikeus laskuttaa perintäkulut, jos se on ehtinyt lähettää perintäkirjeen ennen kuin näkee maksusi saapuneen.

Voit joutua maksamaan jatkuvasti perintäkuluja, jos tapanasi on maksaa laskuja parin viikon viiveellä.

Jos joudut maksuvaikeuksiin yllättävistä ja itsestä riippumattomista syistä, voit vedota sosiaaliseen suoritusesteeseen. Velkojalla on hyvän perintätavan mukaan velvollisuus pidentää maksuaikaa ilman kuluja muutaman kuukauden ajaksi. Ehtona on, että maksuongelmasi johtuvat sairaudesta, työttömyydestä, lomautuksesta tai muusta perustellusta syystä ja voit todistaa sen kirjallisesti. Maksa laskuja osissa tai neuvottele velkoihin pienempi kuukausierä. Ota yhteyttä mieluiten jo ennen eräpäivää.

Myös perimistoimiston kanssa voi neuvotella

Voit neuvotella perimistoimiston kanssa, jos et ole ollut riittävän pian yhteydessä velkojaan ja velkasi on siirtynyt perintään. Se saattaa onnistua jopa helpommin kuin alkuperäisen velkojan kanssa. Samoin ulosottoon ajautuneisiin laskuihin tai pieniin velkoihin on mahdollista sopia uusi maksuaikataulu, kun otat heti yhteyttä ulosottoon saatuasi siltä maksukehotuksen.

Älä hermostu maksuhuomautuksista ja -vaatimuksista. Niiden tarkoituksena on saada sinut ottamaan yhteyttä. Velkojien on noudatettava lakia ja hyvää perintätapaa.

Joskus lasku voi olla epäselvä tai perusteeton. Toimi silloin erityisen nopeasti. Toimintaohjeet löydät Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta. Katso myös video: Mikä on huijauslasku

Valmistaudu ennen kuin otat yhteyttä

Ennen kuin otat yhteyttä velkojaan, mieti, mitä sanot ja uskallat luvata. Velkoja menettää luottamuksensa, jos lupaudut uuteen eräpäivään ja maksueriin, joista et selviydy. Sen jälkeen et ehkä saa enää uutta mahdollisuutta.

Selvitä voitko saada lisäaikaa velanmaksuun  tai olisiko velkaongelmasi ratkaisemiseksi jokin toinen vaihtoehto.

Tietoa ja välineitä valmistautumiseen löydät täältä:

Jos koet olevasi umpikujassa, soita empimättä Velkalinjaan, puhelin 0800 9 8009 tai varaa aika talous- ja velkaneuvontaan.

Palautetyökalu