Olet täällä

Vireille tulo ja maksukehotus

Ulosotto käynnistyy, kun velkoja tekee ulosottohakemuksen ulosottovirastoon. Saat siitä tiedon ja mahdollisuuden maksaa velan pois.

Ulosotto lähettää sinulle ensimmäsieksi niin sanotun vireilletuloilmoituksen. Siinä kerrotaan, että velkasi on saapunut ulosoton perittäväksi. Ilmoituksessa on yhteydenottokehotus, ulosottomiehen yhteystiedot ja ennakkoilmoitus alkavasta ulosmittauksesta.

Vireilletuloilmoituksen lisäksi lähetetään yleensä myös maksukehotus

Tässä vaiheessa voit maksaa  esimerkiksi pienen velan kokonaan pois

  • Maksa se viimeistään maksukehotuksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä. 

  • Jos tarvitset maksuaikaa, ota yhteyttä ulosottomieheen. Hän voi myöntää maksuaikaa enintään kolme kuukautta, jos on todennäköistä, että kykenet maksamaan koko velan pois. Velkojien suostumuksella ulosottomies voi antaa maksuaikaa kaikkiaan kuusi kuukautta. Lapsen elatusapuvelkaan voi saada maksuaikaa vain lapsen toisen vanhemman eli äidin tai isän suostumuksella.  

Ulosotto ei tee ilmoitusta velasta luottotietorekisteriin, jos maksat sen. Mikäli velka on suoraan ulosottokelpoinen, siitä ei tule lainkaan maksuhäiriömerkintää.  Mutta jos velkaan on haettu oikeudesta maksutuomio, luottotietoihin on tullut siitä merkintä jo aiemmin. Tämä tieto säilyy, vaikka maksaisit velan kokonaan pois ulosoton kautta. Katso merkinnän kesto

Ellet pysty maksamaan velkaa, alkaa tulojesi ulosmittaus

Ulosotto pyytää palkan maksajaasi tai eläkettä maksavaa yhtiötä pidättämään ulosottosumman suoraan palkastasi. Voit laskea summan maksukielto- eli ulosottolaskurilla, johon pääset tästä.

 

Palautetyökalu