Olet täällä

Tiedot tuloistasi ja omaisuudestasi

Ulosottomies selvittää maksukykysi. Hän haluaa tietää tulosi ja millaista omaisuutta sinulla on velkojen maksamiseksi. Hän kysyy niitä sinulta, mutta hänellä on keinot selvittää tiedot myös muualta.

On hyvä, jos ulosottomies saa ulosottotoimia varten tarvitsemansa tiedot taloudellisesta tilanteestasi sinulta. Ellet pysty maksamaan velkaa, ota mahdollisimman pian yhteyttä ulosottomieheen. Ulosotossa arvostetaan velallisen avoimuutta ja yhtistyökykyä. Tästä voi olla sinulle hyötyä, jos joudut myöhemmin asioimaan ulosoton kanssa, esimerkiksi pyytämään helpotuksia tai velkoja järjestellessäsi.  

Tässä vaiheessa voit myös ehdottaa maksusuunnitelman tekemistä, jotta työnantaja ei saisi tietää ulosotostasi. Maksusuunnitelma tarkoittaa sitä, ettei ulosottomies toimita työnantajalle palkanpidätyspyyntöä, vaan maksat summan suoraan ulosottoon. Ulosottomaksusi määrä on kuitenkin sama kuin  palkasta pidätettäessä.

Ulosottomiehen ei tarvitse suostua maksusuunnitelmaan, eikä varsinkaan, jos maksusuunnitelman noudattaminen ei näytä uskottavalta. Palkanpidätyksellä saattaa olla merkitystä työpaikan säilyttämiseksi esimerkiksi määräaikaissa työsuhteissa tai koeajalla. Kerro tämä perusteluksi ulosottomiehelle, jos epäilet työpaikkasi olevan vaarassa. Tämä on myös velkojien etu.

Huolehdi, että maksusopimus tehdään kirjallisesti ja pidä kiinni sopimuksesta, sillä toista mahdollisuutta et todennäköisesti enää saa. 

Ulosottomies hankkii tiedot muualta, ellet ole itse yhteydessä tai tavoitettavissa. Ulosottoa on vaikea vältellä, koska sillä on laajat tiedonsaantioikeudet velallisen tulojen ja omaisuuden selvittämiseksi. Pankkitilien tarkistaminen käy nopeasti ja samoin työpaikan selvittäminen, muut tulonlähteet sekä omaisuustiedot.

 

Palautetyökalu