Olet täällä

Paljonko luotto saa maksaa?

Kulutusluotoista, kuten pikalainoista saa periä enintään 20 prosentin korkoa ja 150 euroa muita kuluja. Vanhoissa luotoissa korko- ja muut kulut voivat olla suurempia. Koronakriisin vuoksi tietyissä luotoissa on väliaikaisesti 10 prosentin korkokatto vuoden 2020 loppuun.

Lain mukaan 1.9.2019 alkaen uusia korko- ja kulurajoituksia on noudatettava lähes kaikissa kulutusluotoissa:

  • Rajoitukset koskevat mm. pienlainoja (ns. pikavippejä), pankin auto- tai remonttilainoja, osamaksuostoksia, luottokortteja ja limiittitilejä.
  • Rajoitukset eivät koske asuntolainoja, joiden vakuutena on asunto tai muuta omaisuutta, ajoneuvojen osamaksusopimuksia eivätkä ennen 1.9.2019 otettuja luottoja tai niistä tehtyjä uusia nostoja.

Huom. Tiettyjen kuluttajaluottojen enimmäiskorkoa rajattiin ajalle 1.7. - 31.12.2020 korkeintaan kymmeneen prosenttiin, vaikka luoton normaali korko olisikin sovittu tätä suuremmaksi. Lue lisää tästä linkistä: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote.

Tarkista korko- ja muut lainakustannukset ennen kuin otat luottoa

Enimmäiskustannukset 1.9.2019 alkaen

  • vuotuinen korko enintään 20 prosenttia
  • muut lainakustannukset enintään 150 euroa vuodessa
  • päivää kohti kustannukset enintään 0,01% prosenttia luoton määrästä tai luottorajasta
  • pienissä luotoissa saa olla 5 euron minimiveloitus, jos luottoaika on vähintään 30 päivää

Ennakkoon kustannuksia voi periä enintään vuoden ajalta. Luotossa voi olla esimerkiksi vuosimaksu. Sen enimmäiskustannukset eivät saa ylittyä päiväkohtaisesti laskettuna eli 0,01% luoton määrästä tai luottorajasta.

Maksuajan pidentämisestä saa periä 5 euroa, jos maksuaika pidentyy vähintään 14 päivää ja yhteensä 20 euroa vuodessa. Maksujana pidentämistä ovat eräpäivän siirto ennen luoton erääntymistä, luottoajan pidentäminen ja lyhennysvapaakuukaudet.

Huom. Jos luotonantaja tai -välittäjä ei noudata uutta lakia, sinun ei tarvitse maksaa luotosta korkoa eikä muita luottokustannuksia lainkaan. Riitatilanteissa apua saa Kuluttajaneuvonnasta.

Mitä tehdä vanhoille kalliille luotoille?

Jos olet ottanut luoton ennen syyskuuta 2019, siitä saa periä yli 20 prosentin korkoa.

Hae uutta edullisempaa luottoa yhden tai useamman kalliin luoton poismaksuun. Varsinkin pikalainojen, jousto- ja limiittiluottojen vuosikorko voi olla huomattavasti yli 100 prosenttia. Useampien luottojen yhdistämisestä on yleensä apua vain, jos saat riittävästi lainaa ja kuukausierä sekä laina-aika ovat kohtuulliset.

Ennen kuin otat lainaa velkojen yhdistämiseen, selvitä nämä:

1) Mistä saat lainan edullisimmin? 20 prosenttia on enimmäiskorko ja luottoa voi saada edullisemminkin.

2) Kuinka pitkä laina-aika olisi valitsemallasi kuukausierällä? Mitä pidempi laina-aika sitä enemmän luotosta lopulta maksat, vaikka korko olisi kohtuullinen. Voitko olla velkaantumatta lisää koko sen ajan?

3) Saatko riittävän suuren lainan, jotta voisit yhdistää kaikki erilaiset luottosi ja laskurästit? Selvitä huolella, mitä kaikkea maksettavaa sinulla on ja etsi sen mukainen laina.

Kysy neuvoa

Ota yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan tai oikeusavun talous- ja velkaneuvontaan ja keskustele tilanteestasi, jos olet vähänkin epävarma tai et esimeriksi saa lainaa. Koron aleneminen 20 prosenttiin voi tuntua pelastukselta, mutta sekään ei välttämättä auta kaikissa tilanteissa. On olemassa myös muita vaihtoehtoja kuten Takuusäätiön takaus, sosiaalinen luotto ja yksityishenkilön velkajärjestely.