Olet täällä

Vinkkejä maksuhäiriömerkinnän saaneille

Voit selviytyä, vaikka luottotietosi ovat menneet ja sinulla on maksuhäiriöitä. Vältä uusia merkintöjä ja edistä luottotietojesi palautumista.

Maksuhäiriömerkinnät ovat voimassa määrätyn ajan, joten luottotietoja ei tarvitse menettää loppuelämäksi.

Vältä uusia merkintöjä ja hae velkajärjestelyä

Saatat menettää luottotiedot pitkäksi aikaa, jos et saa rahankäyttöäsi hallintaan, etkä hae ratkaisua velkatilanteeseesi.

Yritä saada laskujen maksu sujumaan niin, että et saa lisää merkintöjä. Katso löydätkö apua oman taloudenhallintaan täältä.

Yritä löytää velkoihisi jokin järjestely, jotta saat selkeän, aikanaan päättyvän maksuohjelman. Velkajärjestelyjen aikana sinulla on maksuhäiriömerkintä, mutta sen jälkeen luottotiedot palautuvat. Lue ratkaisuista täältä.

Luottotietosi voivat näyttää paremmilta

Velan maksamisesta saa tiedon luottotietorekisteriin. Toimita tosite maksetusta velasta rekisterinpitäjälle eli Suomen Asiakastietoon ja/tai Bisnoden kuluttajaneuvontaan. Luottotietojesi tarkistaja näkee sen häiriömerkinnän yhteydessä. 

Tämä voi auttaa saamaan esimerkiksi opintolainan, vuokra-asunnon, vakuutuksen tai autolainan. Jos sinulla on merkintöjä vuokraveloista ja tarvitset vuokra-asuntoa, pyri maksamaan ensisijaisesti vanhat vuokravelat  pois. Olemassa oleva vuokravelka estää varmemmin uuden asunnon saamisen, kun siitä aiheutunut merkintä.

Rekisteriin on mahdollista toimittaa myös selvitys maksuvaikeuksien syystä. Esimerkiksi sairauden tai takaajana velkaongelmiin joutumista voidaan jossain tilanteessa pitää lieventävänä asiana.

Sopeudu tilanteeseen

Jos velkatilanteeseesi ei ole näkyvissä ratkaisua ja velkasi ovat pitkään ulosotossa, opettele elämään luottohäiriön kanssa.  Lue maksuhäiriöimerkintöjen seurauksista, mitä rajoituksia merkinnät aiheuttavat ja mitkä niistä koskettavat sinun elämääsi. Lopulta myös ulosotto päättyy, ellet velkaannu lisää, sillä kaikki velat vanhentuvat.

Hae apua, jos tilanne ahdistaa
Keskusteleminen auttaa löytämään uusia näkökulmia ja jaksamaan paremmin.