Olet täällä

Vinkkejä maksuhäiriömerkinnän saaneille

Voit selviytyä, vaikka luottotietosi ovat menneet ja sinulla on maksuhäiriöitä. Vältä uusia merkintöjä ja edistä luottotietojesi palautumista.

Maksuhäiriömerkinnät ovat voimassa määrätyn ajan, joten luottotietoja ei tarvitse menettää loppuelämäksi.

Vältä uusia merkintöjä ja hae velkajärjestelyä

Saatat menettää luottotiedot hyvin pitkäksi aikaa, jos velkaannut lisää, esimerkiksi laskurästeistä, etkä hae järjestelyä velkoihisi.

Katso löydätkö apua oman taloudenhallintaan täältä. Velkajärjestelyjen aikana sinulla on maksuhäiriömerkintä, mutta maksuohjelman jälkeen merkinnät poistuvat heti. Lue ratkaisuista täältä.

Luottotietosi voivat näyttää paremmilta

Velan maksamisesta saa tiedon luottotietorekisteriin. Toimita tosite maksetusta velasta rekisterinpitäjälle eli Suomen Asiakastieto Oy:n ja/tai Bisnode Finland Oy:n kuluttajaneuvontaan. Luottotietojesi tarkistaja näkee sen häiriömerkinnän yhteydessä. 

Tämä voi auttaa saamaan esimerkiksi opintolainan, vuokra-asunnon, vakuutuksen tai autolainan. Jos sinulla on merkintöjä vuokraveloista ja tarvitset vuokra-asuntoa, pyri maksamaan ensisijaisesti vanhat vuokravelat  pois. Olemassa oleva vuokravelka estää varmemmin uuden asunnon saamisen, kun siitä aiheutunut merkintä.

Rekisteriin on mahdollista toimittaa myös selvitys maksuvaikeuksien syystä, esimerkiksi jos velkaantuminen johtuu lainan takauksesta tai pantin antamisesta. Kysy tarkempia toimintaohjeita luottotietoyhtiöstä.

Maksuhäiriömerkinnän kanssa elämiseen voi sopeutua

Ellet saa veloillesi järjestelyä ja velkasi ovat pitkään ulosotossa, koeta sopeuttaa elämäsi maksuhäiriömerkinnän rajoituksiin. Selvitä miten merkinnät rajoitttavat juuri sinun elämääsi. Lue maksuhäiriöimerkintöjen seurauksista täältä.  Ennen pitkää  myös ulosotto päättyy, jollet velkaannu lisää, sillä kaikki velat vanhentuvat.

 

Hae apua, jos tilanne ahdistaa

Keskusteleminen auttaa löytämään uusia näkökulmia ja jaksamaan paremmin.

Palautetyökalu