Velkojen hoitaminen vapautumisen jälkeen

Sopeutuminen vankilan ulkopuoliseen arkeen vie aikaa. Ensimmäinen askel velkojen hoitamiseen on se, että saat arjen sujumaan.

Suunnittele rahankäyttösi niin, että rahat riittävät koko kuukaudeksi. Älä velkaannu lisää. Jos jätät laskuja maksamatta, on se myös lisävelkaantumista. Voit käyttää oman talouden suunnittelussa apuna maksutonta Penno-vihkoa tai -nettisovellusta. Voit tilata vihon Takuusäätiöstä.

Jos et tiedä mihin ja miten paljon olet velkaa, pitää velkojen määrä selvittää. Neuvoja velkojen selvittämseen löydät sivuiltamme. Kun sinulla on käsitys veloistasi, voit miettiä sopivaa tapaa niiden hoitamiselle yhdessä ammattilaisen kanssa.

Ulosottoa ei kannata vältellä

Ulosotto alkaa, jos velkoja on mennyt ulosottoon ja sinulla on riittävästi tuloja. Ulosottoa ei kannata vältellä. Usein se on myös pakollinen välivaihe ennen velkajärjestelyä. Kun maksat velkoja ulosoton kautta, keräät samalla velkojille näyttöä siitä, että haluat maksaa niitä. Tästä on hyötyä, jos haet myöhemmin velkajärjestelyä.

Löydät netistä laskurin, jolla voit arvioida ulosmitattavan summan suuruutta. Ulosmittauksen aikana voi myös syntyä oikeus toimeentulotukeen, jos tulot jäävät pieniksi.

Ratkaisua ei tarvitse löytää yksin

Tukea ja neuvoja omaan tilanteen selvittämiseen kannattaa hakea talous- ja velkaneuvojalta oikeusaputoimistosta. Talous- ja velkaneuvonta on maksuton palvelu. Neuvoja saa myös Takuusäätiön maksuttomasta Velkalinjasta puh 0800 9 8009 tai Kysy rahasta -chatista.

Kun selvität omaa tilannettasi, etsi oikeaa tietoa. Veloista liikkuu myös puhetta, joka ei pidä paikkaansa.

Palautetyökalu