Velkojen hoitaminen rangaistuksen aikana

Vankilassa mahdollisuudet velkojen hoitamiseen ovat rajalliset, mutta aina voit tehdä jotakin.

Jos haet veloille jotakin järjestelyä vapautumisen jälkeen, tarvitset näyttöä siitä, että elämäntapasi on muuttunut. Vankilan toimintoihin osallistuminen, kuntoutus, työ ja opiskelu ovat askeleita kohti rikoksetonta elämää. Aloita hyvän historian kerääminen jo vankilassa.

Älä velkaannu lisää

Huolehdi, että sinulle ei synny uutta velkaa tai laskurästejä rangaistuksen aikana. Elatusapuun voi hakea maksuvapautusta Kelasta. Älä pidä nimissäsi autoja tarpeettomasti, sillä niistä kertyy turhia veroja ja vakuutusmaksuja.

Selvitä velkatilannettasi

Jos et pysty lyhentämään velkoja juuri nyt, tieto omasta velkatilanteesta auttaa tulevaisuuden suunnittelussa. Selvitä velkatilannettasi mahdollisuuden mukaan. Saat neuvoja velkatilanteen selvittämiseen vankilan sosiaaliohjaajilta tai voit lukea lisää sivuiltamme.

Pienikin velkojen maksaminen kertoo halustasi maksaa

Avovankilassa voit ehkä tehdä palkallista ammattityötä. Jos aloitat palkallisen työn, ohjataan sinut myös selvittämään velkatilanteesi. Avovankilatyön palkka on ulosottokelpoista, mikä voi tarkoittaa ulosoton alkamista.

Velkojen maksaminen ulosoton kautta tai suoraan velkojille osoittaa, että haluat maksaa niitä ja elää rikoksetonta elämää. Se auttaa sinua myöhemmin, jos haet esimerkiksi velkajärjestelyä.

Jos pystyt lyhentämään velkoja, maksa ensisijaisesti vuokravelkoja ja sitten muita velkoja pienimmistä ja kalliimmista veloista alkaen. Turvallisinta on tehdä maksusuunnitelma yhdestä velasta kerrallaan.

 

Palautetyökalu