Usein kysyttyä

Löydät täältä vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi rikosvelkoihin.

Voiko saada velkajärjestelyn, vaikka on rikosvelkoja?

Periaatteessa rikosvelat estävät yksityishenkilön velkajärjestelyn saamisen, mutta ne eivät ole ehdoton este. Rikosperusteiset velat ilmoitetaan velkajärjestelyhakemuksessa samaan tapaan kuin muutkin velat.

Elämäntilannetta kannattaa kuvailla huolellisesti omassa velkaantumishistoriassa, joka tulee velkajärjestelyhakemuksen liitteeksi. Siinä on tärkeää kertoa, että rikollinen elämä ja siihen mahdollisesti liittynyt päihteiden käyttö on taakse jäänyttä elämää. Elämänmuutos on niin sanottu painava syy, joka voi kumota rikosperäisten velkojen aiheuttaman esteen.

Menevätkö sakot velkajärjestelyyn?

Sakot ilmoitetaan velkajärjestelyyn muiden velkojen tapaan. Velkajärjestelyn hakeminen kuitenkin kestää jonkin aikaa, joten kiireelliset sakot kannattaa maksaa pois. Sakkojen maksaminen katsotaan eduksi, kun haet velkajärjestelyä. Se osoittaa, että haluat hoitaa velkoja.

Milloin elatusapuvelat vanhenevat? 

Elatusapuvelat vanhenevat eräpäivästä laskien 5 vuoden kuluttua, seuraavan vuoden alussa.

Esimerkki: Vuoden 2015 aikana syntyneet elatusapuvelat vanhenevat kerralla vuoden 2020 vaihtuessa vuodeksi 2021. 

Elatusapuvelkoja ovat 

  • kunnan elatusvelvollisen puolesta maksaman elatustuen takaisinperintä tai
  • se vahvistetun elatusmaksun ja elatustuen välinen erotus, jota elatusvelvollinen ei ole maksanut lapselle.

Jos elatusmaksusi ovat Kelan perinnässä, eikä sinulla ei ole riittäviä tuloja niiden maksamiseen, voit hakea Kelasta vapautusta elatusmaksurästeihin takautuvasti 1-12 kuukauden ajalta.

Milloin sakot vanhenevat? 

Sakkorangaistus vanhenee 5 vuoden kuluttua siitä päivästä, jolloin lainvoimainen tuomio sakkorangaistuksesta annettiin. Sakko vanhenee vain, jos sakotetulle ole sitä ennen määrätty muuntorangaistusta. 

Esimerkki: Tuomittu sakko on saanut lainvoiman 30.11.2015.  Sakko vanhenee 1.12.2020. 

Minkälaisia velkasovittelumahdollisuuksia on?

On viisi keinoa saada velat hoidetuksi

Velkojen järjestelemisessä kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä järjestelyissä voi tehdä itselle epäedullisia ratkaisuja. Jokaisen tilanne on yksilöllinen. Siksi ammattilainen eli oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja tapaa aina asiakkaan, tutustuu hänen koko tilanteeseensa ja auttaa löytämään parhaan tavan selviytyä veloista. 

Vankeusaikana ei ole useinkaan mahdollista päästä tapaamaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojaa, mutta voit soittaa Takuusäätiön maksuttomaan neuvontanumeroon Velkalinjaan, 0800 9 8009 arkisin kello 10 - 14. Kerromme tarkemmin eri vaihtoehdoista ja voit saada alustavaa tietoa siitä, mikä vaihtoehto voisi olla sinulle mahdollinen.

Palautetyökalu