Olet täällä

Kulutus ja rahanhallinta eläkkeellä

Eläkkeellä on tärkeää kiinnittää huomiota omiin kulutustottumuksiin ja -tapoihin. Silloin voit muuttaa niitä tarvittaessa ja tulet paremmin toimeen.

Sopeuta eläkkeelle jäädessä menosi muuttuviin tuloihisi. Rahaa tarvitaan välttämättömiin menoihin, mutta joihinkin menoihin voit vaikuttaa myös omilla valinnoillasi.

Eläkkeellä tulot pienenevät ja vapaa-ajan määrä kasvaa. Vapaa-aika tuo mukanaan mahdollisuuden kuluttaa, mutta ajalla voi tehdä muutakin. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja nauti niistä asioista. Myös maksutonta tai ainakin melkein ilmaista tekemistä löytyy paljon, kun asiaa alkaa selvittää.

Konkreettinen raha auttaa hahmottamaan

Jos sinun on vaikea hahmottaa, mihin rahat kuluvat, käytä käteistä rahaa aina kun se on mahdollista. Silloin näet, paljonko raha on oikeasti jäljellä.

Tutustu myös Penno-nettisovellukseen tai -vihkoon (pdf). Ne auttavat sinua pysymään omien raha-asioiden tasalla. Voit seurata Pennossa tulojasi ja menojasi sekä säästämistä.

Tarkastele asumismenojasi

Jos asumismenosi ovat suuret, voit joissakin tilanteissa helpottaa rahatilannettasi muuttamalla pienempään ja edullisempaan asuntoon.

Vinkki: Mikäli omistat velattoman tai lähes velattoman asunnon, voit hakea käänteistä asuntolainaa. Pankki myöntää lainan ja asuntosi tulee siihen vakuudeksi. Voit maksaa vain korkoja koko laina-ajan. Lisätietietoa käänteisestä asuntolainasta saat omasta pankistasi.

 

Palautetyökalu