Eläkeläiset

Vanhuuseläkkeelle jääminen on iso muutos, joka vaikuttaa talouteesi. Kun tulot pienenevät, on tultava toimeen vähemmällä ja varauduttava taloudellisiin yllätyksiin. Eläkeaikaan voi onneksi valmistautua ennakkoon.

Paljonko sinulla on aikaa eläkkeelle valmistautumiseen? Katso eläkelälaskurilla, milloin vanhuuseläkeikäsi alkaa.

Varaudu pelkällä eläkkeellä toimeen tulemiseen vähintään siitä lähtien, kun se aikaisintaan alkaa. Optimiset ajatukset lykätä eläkkeelle jäämistä tai tienata lisäansiota eläkkeellä ollessa eivät välttämättä toteudu. Eläkeikää on myös nostettu viime vuosina, mutta työelämässä loppuun asti oleminen ei aina onnistu. Sairaus tai työttömyys voi tiputtaa tulot jo aiemmin.

Onko taloutesi tasapainossa - tarkista tilanteesi

Tarkista, ovatko talousasiasi ja tulevaisuuden suunnitelmasi hyvässä tasapainossa, vai tarvitsetko raha-asioiden ajan tasalle viemistä?

Tee lyhyt testi. Siihen vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Testin avulla pääset tilanteesi tasalle ja saat vinkkejä tulevaisuuden varalle. Tästä pääset Onko taloutesi tasapainossa - tarkista tilanteesi -testiin.

Selvitä paljonko saat eläkettä

Ihmiset tietävät, että tulot laskevat eläkkeellä. Monelle on silti yllätys, kuinka paljon eläke todellisuudessa on.

Työeläkeyhtiön sivuilla on ohjeet, miten voit arvioida työeläkkeesi määrän. Verottajan sivuilta taas löydät verolaskurin. Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä, tutustu Kelan sivuilla, millaista eläkettä voit saada. Siellä on tietoa myös etuuksista, kuten eläkkeensaajan asumistuesta tai lääkekorvauksista.

Kokeile, mihin eläkkeesi riittää

Kun tiedät suurin piirtein eläkkeesi määrän, testaa ennakkoon muutamien kuukausien ajan, millaiseen kulutukseen nettoeläkkeesi riittää. Tekstikuukausina ylijääneen rahan voit laittaa säästöön. Ehkä saat samalla kerättyä vararahastoa eläkepäiviä varten tai voit lyhentää velkojasi.

Vapaaksi veloista ennen eläkkeelle jäämistä

Velanhoitomenot on usein mitoitettu palkkatulojen mukaan. Selvitä paljonko sinulla on velkaa ja miten ne lyhenevät. Yritä maksaa niitä pois mahdollisimman paljon ennen eläkeikää. Parhaimmillaan voit olla eläkkeellä täysin vapaana veloista.

Ohjeita velkojen selvittelyyn löydät nettisivujemme Itseapu-osiosta.

Hae apua velkakierteeseen, jollet pysty lyhentämään niitä pois riittävän nopeasti.

Lue Karin ja Marjukan tarinat.

Puhu rahasta läheisten kanssa

Puhu raha-asioista puolison ja muiden läheisten kanssa. Kun rahaa on käytössä aiempaa vähemmän, on mietittävä, mitä se merkitsee minulle tai meidän perheellemme. Mihin rahat riittävät, mistä on nipistettävä tai miten varautua yllättäviin menoihin?

 

Eläkeläisten raha-asiat

Palautetyökalu