Olet täällä

Talousongelmien ei tarvitse kärjistyä velkaongelmiksi

Maksuhäiriöisten yksityishenkilöiden määrä on ennätyslukemissa. Lisäksi on vielä suuri joukko talousongelmissa olevia ihmisiä, jotka eivät vielä ole menettäneet luottotietojaan. Velkaongelmien syyt ovat moninaiset, mutta yhtenä olennaisena tekijänä ovat taloudenhallinnan ongelmat. Ongelmien korjaamisesta pitäisi siirtyä vahvemmin ennaltaehkäisyyn.

Taloudenhallinnan ongelmia pahentaa usein se, ettei raha-asioista osata puhua. Ihmiset koettavat pärjätä liian pitkään yksin ja apua haetaan viimeisessä hädässä, kun ongelmat ovat jo kärjistyneet. Takuu-Säätiössä on huomattu, ettei sosiaali- ja terveysalan palveluissa myöskään oteta raha-asioita riittävästi puheeksi. 

Raha-asioiden käsittelyyn ja hahmottamiseen tarvitaan välineitä

Takuu-Säätiö on kehittänyt yhteistyössä eri järjestöjen kanssa ilmaisen penno.fi-työkalun oman talouden hallintaan. Se tarjoaa ratkaisun itsepärjäämisen ja puheeksi ottamisen ongelmaan. Pennoon kirjataan tulot ja menot, jonka jälkeen sovellus auttaa hahmottamaan rahankäyttöä paremmin.

”Toivon, että Penno madaltaisi kynnystä ottaa raha-asiat luontevasti puheeksi niin omassa lähipiirissä kuin myös ammattilaisen ja asiakkaan välisissä kohtaamisissa. Pennoa suunniteltaessa halusimme kuitenkin välttää ongelmakeskeisyyttä. Penno on tarkoitettu meille jokaiselle, joka haluaa seurata rahankäyttöään omassa arjessaan”, kertoo kehittämispäällikkö Minna Markkanen Takuu-Säätiöstä.

Penno ohjaa ihmisiä säästämään

Takuu-Säätiö haluaa herättää keskustelua säästämisestä ja etukäteen varautumisen tärkeydestä. Penno on myös apuväline talousongelmien ennaltaehkäisyssä. Erilaisten tutkimusten mukaan suomalaiset eivät suunnittele talouttaan. Takuu-Säätiön havaintojen mukaan ihmiset eivät osaa laittaa menojaan tärkeysjärjestykseen eikä tiedosteta, mihin omat rahat kuluvat.

”Ei sen välttämättä tarvitse olla mitään satojen eurojen rahastosäästämistä, jo muutaman kymmenen euron säännöllinen säästäminen auttaisi monia. Tällä tavoin voi varautua etukäteen, ettei heti tarvitse turvautua esimerkiksi pikavippiin, jos jotain yllättävää tapahtuu.”

Pennon tarina on vasta alussa

Nyt julkaistu Pennon ensimmäinen versio on vasta pitkän kehityskaaren alku. Ideana on kehittää siitä yhdessä käyttäjien kanssa taloudenhallinnan valmentaja, joka vastaa aidosti heidän tarpeisiinsa.

”Halusimme lähteä kokeilemaan kansalaisjärjestölähtöisesti fintech-ideaa. Toivon, että Pennon kehittämiseen osallistuu erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Pennoa kehitetään käyttäjäpalautteiden perusteella seuraavan kerran loppuvuodesta.”

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Minna Markkanen, puhelin 050 599 6305, minna.markkanen(at)takuu-saatio.fi

Penno on ensimmäinen askel tasapainoisempaan talouteen. Se on verkossa toimiva ilmainen palvelu, joka kertoo, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Pennon avulla on helppo hahmottaa lompakon sisältöä, säästää seuraavaan unelmaan tai purkaa solmuun mennyt talous takaisin plussalle. Takuu-Säätiö on kehittänyt Pennon yhteistyössä eri sosiaalialan järjestöjen kanssa. Palvelu on rahoitettu Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella. Tutustu Pennoon, penno.fi