TOIVO-hanke

Takuusäätiön sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen TOIVO-hanke luo uskoa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien mahdollisuuksiin auttaa asiakkaitaan talous- ja velkaongelmissa.

Suomessa maksuhäiriömerkintöjä on enemmän kuin koskaan ennen. Lisäksi puolella miljoonalla ihmisellä laskut ja velat ovat päässeet ulosottoon asti. Ja yhä useampi kamppailee sillä rajalla, päätyvätkö velat ulosottoon.

Turun ja Kaarinan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset huolestuivat tilanteesta. Pohdittuaan mikä voisi auttaa, he päätyivät siihen, että ammattilaisten on saatava lisää

  • tietoa talous- ja velka-asioiden hoitamisesta
  • rohkaisua ja välineitä ottaa puheeksi talousasiat
  • yhteinen ohjausverkosto, jolla saadaan koppi vaikeista tilanteista.

Vuonna 2018 käynnistyneessä TOIVO-hankkeessa etsitään keinoja ja rohkaistaan ammattilaisia ottamaan puheeksi talousasioita sekä puututaan talousongelmiin varhaisemmassa vaiheessa.

Toivon myötä syntyy verkosto, joka yhdessä ratkoo vaikeita kysymyksiä, vaikuttaa rakenteisiin ja vahvistaa ammattilaisten osaamista.

Aloitusvuonna luotiin toivoa Turussa ja Kaarinassa. Ensin kerätään havaintoja, onnistumisia ja työvälineitä sekä saadaan kokemusta yhdessä tekemisestä ja oppimisesta. Työn alla on palvelukartta toimijoista, joiden luokse voi talous- ja velkaongelmien parissa elävän ohjata. Toisena tuotoksena syntyy opas tilanteisiin, kun herää huoli taloudellisesta tilanteesta. Oppaaseen kerätään neuvoja ja ohjeita, kuinka edetä erilaissa taloudellisissa tilanteissa.

Turun ja Kaarinan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa yhteistyössä tehdyt tuotokset viedään myös muualle Suomeen, ensijaisesti Ouluun, Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Samalla käydään tiedonvaihtoa, miten Suomessa eri puolilla tätä vaikeaa tilannetta on lähdetty ratkomaan.

Kerro, mitä mieltä olet uudesta oppaastamme!

Toivo-hankkeessa on tehty uusi Raha-asioiden self-help -opas. Sen tarkoituksena on antaa perusvinkit henkilölle, jota taloushuolet mietityttävät. Oppaan voi antaa ammattilainen tai läheinen. Oppaan tavoitteena on tarjota riittävästi tietoa ja tukea, jotta voi lähteä selvittämään omaa taloustilannettaan. Oppaan kehitystyö on kesken, mutta voit jo nyt ladata oppaan ja ottaa sen käyttöösi. Kuulisimme mielellämme palautetta oppaasta. Voit lähettää palautetta kesän ja syksyn 2019 aikana projektikoordinaattori Maria Rumpuselle, maria.rumpunen(at)takuusaatio.fi

Lataa Raha-asioiden self-help -opas tästä (pdf)

 

Toivo-hanke tekee yhteistyötä

Toivo-hanke teki yhteistyötä järjestöjen kanssa. Yhdessä luotiin yhdistysten omaan toimintaan Puhutaan rahasta -paketteja. Paketit on luovutettu yhdistysten haltuun. Jatkossa yhteistyötä voidaan miettiä TalousTsemppari-koulutusten yhteydessä.

Tässä esimerkki yhteisestä paketista työtoiminnan käyttöön PDF iconpuhutaan_rahasta_pdf-muodossa.pdf

 

Lisätietoja:

  • projektikoordinaattori Maria Rumpunen, 050 501 0447 (Puutarhakatu 22, 20100 Turku)

Palautetyökalu