Olet täällä

Somekampanjassamme ympäristö- ja raha-asiat kulkevat käsi kädessä

Kohtuullinen kuluttaminen säästää sekä lompakkoa että luontoa, on todettu jo monen kertaan. Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteisessä Rahat riittää -hankkeessa olemmekin nostaneet tätä näkökulmaa esiin, kun olemme halunneet tukea kotitalouksia kohti kohtuullisempaa kulutusta. Olemme julkaisseet Kuluttajatutkimuskeskuksen Kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjeteista helppolukuisia infograafeja ja niiden pohjalta kuluttamisen hiilijalanjälkilaskelmia. Kotitaloudet voivat käyttää näitä materiaaleja muun muassa silloin, kun haluavat vertailla omaa kulutustaan muihin. Lisäksi ne toimivat hyvin erilaisissa talousneuvonnan tilaisuuksissa.  

Sekä rahankäytön että ympäristötekojen taustalla on usein paitsi tietoa ja tapoja, myös arvoja ja asenteita. Usein ne kaikki liittyvät toisiinsa. Tapojen muuttamiseksi taustalla täytyy olla voimakas motivaatio, muuten muutosta ei ehkä tapahdu. Juuri julkaistussa Vaasan yliopiston Ilmassa ristivetoa -hankkeen kyselyssä selvitettiin, mitkä asiat lisäävät eniten ihmisten halua tehdä ilmastotekoja. Vastaajista 40% kertoi, että Mahdollisuus säästää rahaa motivoi heitä eniten ympäristötekoihin. Myös raha-asioiden puheeksi otossa ja neuvontatyössä on hyvä ottaa siis huomioon, että ympäristön ja rahan säästäminen kulkevat käsi kädessä.  

Meille Rahat riittää -hankkeessa on tärkeää nostaa näitä teemoja esiin, joten järjestämme kampanjan sosiaalisessa mediassa 19.-23.10.2020 tunnisteella #kohtuukulutus. Julkaisemme tässä blogissa muutamia ympäristöteemaan liittyviä asiantuntijakirjoituksia lokakuun aikana. Kampanjaviikkomme huipentuu Twitter-chatiin 23.10.2020 klo 13-14, johon kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan! Voit lukea Twitter-chatin osallistumisohjeet Takuusäätiön ajankohtaista -palstalta.

Maija Isaksson, projektisuunnittelija Rahat riittää -hanke Takuusäätiö

Maija Isaksson projektisuunnittelija, Rahat riittää -hanke Takuusäätiö

Maija Isaksson