Vinkkejä korona-aikaan

Koronakriisi voi vaikeuttaa laskujen ja velkojen maksua, jos tulot vähenevät esimerkiksi lomautusten vuoksi. Alla on neljä vinkkiä, joihin kannattaa tutustua, jos raha-asiat alkavat ahdistaa.

1. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siksi aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos niiden jälkeen jää rahaa.

Tässä esimerkki suositeltavasta järjestyksestä:

  1. Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
  2. Ruoka ja lääkkeet
  3. Puhelin -ja nettiliittymälaskut
  4. Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
  5. Velkojen maksu

2. Älä tee hätäratkaisuja

Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään.

Tavallisesti kulutusluottojen korko on saanut olla enintään 20 prosenttia 1.9.2019 lähtien otetuissa uusissa kulutusluotoissa. Korona-ajan myötä säädettiin kuitenkin uusi väliaikainen korkokatto, jonka myötä tiettyjen uusien kulutusluottojen korko saa olla rajatun ajan maksimissaan 10 prosenttia. Voit lukea väliaikaisesta korkokatosta tarkemmin Kilpailu -ja kuluttujaviraston sivuilta. 

On hyvä muistaa, että väliaikainen korkokatto rajaa lainan kuluja vain väiaikaisesti ja korko voi nousta takaisin 20 prosenttiin lain voimassaolon päätyttyä. Lainan lopulliset kustannukset voivat myös yllättää ja 10 prosentin korkokin voi jo tehdä suuret ylimääräiset kulut, jos lainan pääoma on suuri.

Riskialttiita ratkaisuja ovat myös vuokran tai muiden asumiskulujen maksamatta jättäminen sekä luoton ottaminen toisen nimiin tai toisen takaamana.

3. Sovi maksuista

Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, kun et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Laskuista tai veloista voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin.

Koronaviruksen aiheuttamat maksuongelmat ovat nyt yleisiä. Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi. Laskujen lähettäjät, velkojat ja ulosotto suostuvat nyt aiempaa joustavammin erilaisiin muutoksiin maksuissa.

Alapuolelta olevista pudotusvalikoista voit lukea eri maksusopimuskeinoista ja keiden kanssa voit sopia. 

4. Hae apua

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot.

Lisäksi olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista talous- ja velkaongelmiin sekä jaksamiseen tukea tarjoavista tahoista.

Voit tulla keskustelemaan raha-asioista myös Facebookin suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään.

Maksusopimuskeinot:

Näiden tahojen kanssa voit sopia: