Haetko apua maksuongelmiin?

Haetko ratkaisua maksuongelmiin, mutta et tiedä mitä tehdä tai millaisia ratkaisukeinoja on olemassa? Voit selvitellä omaa tilannettasi ja etsiä itsellesi sopivia ratkaisuja alla olevista ohjeista ja vinkeistä.

1. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siksi aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos niiden jälkeen jää rahaa.

Tässä esimerkki suositeltavasta järjestyksestä:

 1. Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
 2. Ruoka ja lääkkeet
 3. Puhelin -ja nettiliittymälaskut
 4. Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
 5. Velkojen maksu

2. Selvitä velkasi

Velkamäärällä on suuri vaikutus siihen, millä keinolla velkaongelmasi voidaan ratkaista. Velat on hyvä selvittää huolella ja huomioida kaikki velat. Velkaa ovat myös esimerkiksi osamaksut ja rästilaskut.

Veloista ei ole olemassa yhtä rekisteriä, joten voit joutua etsimään velkatietojasi useasta eri paikasta. Samoja velkoja voi myös löytyä useammasta eri paikasta, esimerkiksi sekä perintätoimistosta että ulosotosta.

Velkoja on hyvä selvittää ainakin seuraavista paikoista:

 • Kotoa ja sähköpostista löytyvät laskut ja tositteet
 • Velkojien ja perintätoimistojen saldotodistukset
 • Luottotietorekisteriote
 • Ulosottoasiat-tuloste
 • Verovelkatodistus
 • Rikosvahintotiedustelu/sakkorekisteripyyntö

Lue lisää velkaoppaastamme velkojen selvittämisestä.

3. Laske maksukykysi

Voit maksaa velkoja kuukausittain vain sillä rahalla, joka tuloistasi jää jäljelle pakollisten menojen kuten ruoan, lääkkeiden ja asumisen jälkeen. Velkojen maksuun kuukausittain jäävää rahasummaa voi hahmotella esimerkiksi maksuvaralaskurimme avulla.

4. Älä tee hätäratkaisuja

Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään. Uusi laina ei ole ratkaisu, jos sen maksamiseen ei jää säännöllisesti riittävää maksukykyä.

Riskialttiita ratkaisuja ovat myös vuokran tai muiden asumiskulujen maksamatta jättäminen sekä luoton ottaminen toisen nimiin tai toisen takaamana.

5. Sovi maksuista

Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, kun et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Laskuista tai veloista voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin.

Maksuongelmat ovat yleisiä. Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi. Laskujen lähettäjät, velkojat ja ulosotto ovat tottuneet sopimaan veloista aiemmasta poikkeavia maksusopimuksia ja arvostavat oma-aloitteisuutta laskuista sopimisessa.

Lue tältä sivulta lisää maksusopimusten tekemisestä.

6. Mieti muita velkojen maksukeinoja

Mikäli veloista sopiminen eri velkojien kanssa on hankalaa eikä järkeviä/realistisia maksusopimuksia saa tehtyä, kannattaa miettiä muita maksukeinoja. Näitä voivat olla esim. omaisuuden myyminen, järjestelylaina, ulosotto tai velkajärjestely.

Velkojen eri maksukeinoista voit lukea tarkemmin lisää täältä.

7. Hae apua

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Hahmotamme tilannettasi, vastaamme kysymyksiisi, neuvomme ja ohjaamme eteenpäin. Jo pelkkä keskustelu voi auttaa näkemään vaihtoehtoja ja jaksamaan eteenpäin. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot.

Lisäksi olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista talous- ja velkaongelmiin sekä jaksamiseen tukea tarjoavista tahoista.

Voit tulla keskustelemaan raha-asioista myös Facebookin suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään.

Lue myös

Oliko sivusta sinulle hyötyä?