Olet täällä

Rajoja ja rakkautta – Miten tukea läheistä rahavaikeuksissa?

Yli 70-vuotiaan äidin aikuinen tytär erosi miehestään ja pyysi aluksi rahaa äidiltään muun muassa asunnon vuokravakuuteen ja huonekaluihin. Rahan pyytäminen muuttui pikkuhiljaa jatkuvaksi. Eläkkeellä oleva äiti ei hennonut kieltäytyä, koska osa rahasta meni hänen lastenlastensa harrastusmaksuihin. Koska eläke oli pieni, maksoi äiti osan menoista luottokorteilla ja kulutusluotoilla. Tytär lupasi jatkuvasti maksaa lainoja takaisin. Joka kerta, kun äiti otti asian puheeksi, tytär kuitenkin keksi erilaisia selityksiä, miksi hän ei pystynyt juuri nyt maksamaan. Pian äidin rahatilanne kävi sietämättömäksi ja hän haki apua ongelmiinsa Takuusäätiöstä. Velkaa oli kertynyt luottokorteista ja kulutusluotoista yhteensä 20 000 euroa.

Tämä tositarina on yksi esimerkki siitä, miten rahavaikeuksissa olevan läheinen voi itsekin ajautua vaikeuksiin auttaessaan toista. Esimerkkitapauksen loppu on sikäli onnellinen, että äiti sai Takuusäätiön avulla järjestelylainan, jolla hän sai velkakierteensä hallintaan. Olisiko hän kuitenkin voinut välttää velkaongelmansa kokonaan, jos olisi tukenut tytärtään vaikeassa tilanteessa muutoin kuin rahaa lainaamalla?

Kotitalouksien talous- ja velkaongelmat ovat nykyisin yhä yleisempiä. Esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2009 alkaen ja ovat nyt ennätyslukemissa: luottotietonsa on menettänyt jo 380 000 ihmistä. Pitkään jatkuva rahanpuute ja ongelmat velkojen kanssa heijastuvat helposti myös lähipiiriin. Tästä huolimatta läheisen näkökulma ei juurikaan tule esille, kun puhutaan talous- ja velkaongelmista. Usein ongelmia pyritään ratkaisemaan liian yksilökeskeisesti.

Talousvaikeuksissa olevien läheisten avuntarve näkyy Takuusäätiön neuvontapalveluissa. Tilanteet ovat monenlaisia. On esimerkiksi vanhempia, jotka tukevat taloudellisesti aikuisia lapsiaan sekä parisuhteita, joissa toisella on velkaongelmia tai suhteessa on taloudellista väkivaltaa. Näihin tilanteisiin liittyvät huolet ovat toistuvasti tulleet ilmi myös TalousTsemppari-toiminnassa kohtaamiemme järjestöjen ja seurakuntien ammattilaisten ja vapaaehtoisten puheissa.

Usein läheisen talousvaikeudet kuormittavat lähipiiriä. Oma jaksaminen on koetuksella ja talous riskissä ajautua kriisiin. Myös omien rajojen asettaminen on vaikeaa silloin, kun läheinen ihminen tarvitsee taloudellista apua. On inhimillistä haluta auttaa itselle rakasta ihmistä kaikin mahdollisin keinoin. Kukapa meistä ei esimerkiksi haluaisi suojella läheistään luottotietojen menettämiseltä? Pahimmillaan hyvä tarkoitus voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan. Läheisen auttaminen ei saa johtaa siihen, että löytää itsensä syvältä velkakierteessä. Vain pitämällä huolta itsestään ja taloudestaan, jää voimavaroja tukea läheistä tämän omissa vaikeuksissa. Kenenkään ei ole pakko velkaantua toisen puolesta.

Rahaa antamalla voi jopa pitkittää ja pahentaa tilannetta, jos läheisen talousvaikeuksien taustalla on taloudenhallinnan ongelmia tai rahapeliriippuvuus. Ongelmia ei voi ratkaista kestävällä tavalla ennen kuin talousvaikeuksien juurisyyt on hallinnassa. Näissä tilanteissa onkin tärkeää, että niin velkaongelmissa olevalla itsellään kuin hänen lähipiirillään on tietoa auttavista tahoista ja, että apua myös haetaan. Velkojen järjestely on vuorossa vasta sen jälkeen, kun elämäntilanne ja talous on muutoin saatu hallintaan. Matka tähän pisteeseen voi olla pitkä ja vaikea, joten ammattilaisten lisäksi myös lähipiirin apu ja tuki ovat tärkeitä.

Uusi Läheinen rahavaikeuksissa -opas tarjoaa tietoa siitä, miten auttaa ja tukea läheistä sekä huolehtia tarvittaessa myös omien rajojen asettamisesta. Toivomme, että opas rohkaisee ottamaan läheisen rahavaikeudet puheeksi rakentavalla tavalla ja ennen kaikkea hakemaan apua sekä talousvaikeuksiin että mahdollisiin muihin elämän haasteisiin. Apua on saatavilla esimerkiksi velkaneuvonnasta sekä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista. Myös monet järjestöt tarjoavat tukea haavoittuvissa elämäntilanteissa.

Toivomme, että jokainen apua tarvitseva löytäisi avun piiriin. Haluamme myös lämpimästi kiittää niitä lukuisia eri toimijoita, joiden kanssa olemme viime vuosina tehneet yhteistyötä. Moniammatillista yhteistyötä tarvitaan jatkossakin, sillä kriisi elämässä on usein myös kriisi taloudessa.

 

 

 

Minna Markkanen, kehittämispäällikkö

 

 

 

 

 

Hanna Pieviläinen, aluekoordinaattori

 

 

 

Takuusäätiön TalousTsemppari-toiminnassa koulutamme järjestöjen ja seurakuntien vapaaehtoisia, vertaisia ja ammattilaisia talous- ja velka-asioissa. Tarjoamme myös materiaaleja ja välineitä taloudenhallinnan tueksi.

Minna Markkanen ja Hanna Pieviläinen, Takuusäätiö