Olet täällä

Raha-asiat ja adhd – kimurantti yhtälö

Raha, sen vähyys, hahmottaminen ja rahatalouden hoitamisen vaikeus puhututtavat usein adhd-oireisia aikuisia. Ihan ensiksi on syytä ampua alas typeriä olettamuksia: adhd-oireiset aikuiset eivät ole tyhmiä, laiskoja tai saamattomia! Neuropsykiatrinen häiriö nimeltä adhd vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn. Adhd-oireisen talousasioiden hoitoon yhteisvaikuttaa moni asia.  Ei siis ole ihme, että talousasiat usein ovat tai ovat olleet solmussa adhd-oireisilla.

Tiedämme hoitamattoman adhd:n tuovan mukanaan alisuoriutumista, joka tarkoittaa heikompaa koulutustaustaa ja pätkätyösuhteita. Hoitamaton adhd lisää myös psykiatristen liitännäissairauksien riskiä. Kaikki nämä ovat tekijöitä, jotka heijastuvat taloudelliseen pärjäämiseen. Vähistä rahoista on hankala säästää, luoda turvapuskuria tai ihan vain elää jokapäiväistä elämää.

Adhd:n ydinoireista tarkkaamattomuus ja impulsiivisuus voivat olla huono yhdistelmä rahan kanssa.

Adhd:n ydinoireista tarkkaamattomuus ja impulsiivisuus voivat olla huono yhdistelmä rahan kanssa. Usein esimerkiksi rahan hahmottaminen koetaan hankalaksi. Adhd-oireiset ovat luoneet mahtavia konsteja, kuinka saada raha näkyväksi ja hahmotetuksi. On muistilappua lompakossa, eri tilejä eri tarkoituksiin, käteistä nostetuksi viikkoa varten ynnä muita luovia ja itselle hyviksi muokattuja toimintamalleja. 

Entäpä adhd ja muistamisen haasteet? On vaikea olla taloudellinen, jos kerran saat päähäsi jauhojen olevan lopussa ja ostat seuraavilla viidellä kauppareissulla jauhoja. Eräs henkilö kertoi ostavansa suotta vaatteita, koska ei yksinkertaisesti muistanut jo omistamiansa vaateparsia. Entäpä se nuori mies, joka surullisesti totesi ”olisin rikas mies, jollen olisi elämäni aikana hukannut lukemattomia kännyköitä, lompakoita ja avaimia”?

Impulsiivinen rahankäyttö on tyypillistä ja ah, niin helppoa nyky-yhteiskunnasamme. Edes öiseen aikaan yksin kotona ei ole turvassa tuhlaamiselta nettikaupoissa. Pikavipit puolestaan ovat kuin tehtyjä adhd-oireisia varten. Pitkäjänteisyys, odottamisen ja suunnittelemisen taito, kun eivät tyypillisesti kuulu adhd-oireisen vahvuuksiin.

Pikavipit puolestaan ovat kuin tehtyjä adhd-oireisia varten.

Adhd-oireet näkyvät juuri toiminnanohjauksen taidoissa. On hankala suunnitella asioita, saada aloitetuksi ja viedä asiat loppuun asti.  Tämä voi näkyä esimerkiksi niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin laskun avaamisessa. Kokemukseni mukaan adhd-oireiset ovat kadehdittavan taitavia luomaan ja sinnikkäitä kokeilemaan itselleen sopivia tapoja selvitä arjen haasteista. Siis älyä, ideoita ja taitoja on valtavasti! Toiminnanohjauksen pulmien vuoksi itse toteutus on se vaikea osuus. Ei siis se, etteikö tietäisi, miten pitäisi tehdä, vaan se, miten saa tehtyä!

Nyt yleistän, mutta: en missään muualla kuule yhtä paljon puhuttavan rahan lainaamisesta ystäville kuin adhd-oireisten joukossa. Keskustelu saa minulle vieraita piirteitä, kun juuri ja juuri toimeentulevat ihmiset kertovat auttavansa toisia rahallisesti. Kummallista! Käytetäänkö heitä hyväksi? Ehkä niinkin, impulsiivisena voi olla hankala pysähtyä miettimään omaa tilannetta, omia rajoja ja sanoa ei. Toisaalta, he ovat ehkä tulleet joskus vuorollaan autetuiksi ja laittavat puolestaan hyvän kiertämään. 

Adhd:n diagnoosikriteereissä luetellaan elämää haittaavia tekijöitä. Kriteereissä ei esitetä vahvuuksia, eikä se tietenkään ole edes tarkoituksenmukaista oirekartoitusta tehdessä. Kunhan siis mietin, voisiko adhd altistaa ihmisen avuliaisuuteen, myötätuntoisuuteen ja herkkyyteen? Siis ominaisuuksiin, joita ei edes rahalla saa!

 

Tuuli Korhonen, kuntoutussuunnittelija, ADHD-liitto ry

Tuuli Korhonen, ADHD-liitto

Kuva: ADHD-liitto

 

Tuuli Korhonen, ADHD-liitto ry