Olet täällä

Puhuttaako rahankäyttö?

Rahankäyttö ja raha-asioiden hoitaminen on kaikkien jokapäiväistä elämää ja arkea. Koska aihe on merkittävä osa elämäämme, se herättää myös kiinnostusta. Ihmiset haluavat kuulla tarinoita heiltä, jotka ovat samassa tilanteessa tai pohtivat samoja kysymyksiä kuin he itse. Tämä pätee myös rahankäyttöön liittyvissä asioissa.

Esimerkiksi Takuusäätiön nettisivujen luetuimpia sivuja ovat jatkuvasti olleet ne, joissa on kerrottu muiden velkatarinoista. Jos iltapäivälehtien sivuilla lukee esimerkiksi velkaongelmiin liittyvää kirjoitusta, voi sen alapuolelta avautuvasta kommenttikentästä lukea jopa sadoittain lukijoiden kommentteja. Yleisillä keskustelufoorumeilla kuten vaikkapa Suomi24- ja Vauva.fi -sivustoilla käydään myös keskustelua rahankäytöstä ja velkojen hoidosta.

Yhteistä näille iltapäivälehtien kommenttikentille sekä keskustelufoorumeille on se, että ne ruokkivat helposti tuomitsevaa ja negatiivista keskustelukulttuuria rahankäyttöön liittyen sekä velkaongelmaisia kohtaan. Niitä lukemalla voi saada myös väärää tietoa ja vääriä mielikuvia, jotka ohjaavat hoitamaan raha-asioita väärin perustein. Tämä on luonut tarpeen keskustelufoorumille, jossa ei leviä virheellistä tietoa ja jossa keskustelu arjen rahankäytöstä on positiivista, avointa eikä ketään tuomita taloudelliseen tilanteeseensa liittyen.

Tätä varten Takuusäätiö on perustanut Facebookiin Hallitse rahojasi -nimisen suljetun keskusteluryhmän. Reilun vuoden vanhaan ryhmään on liittynyt yli 1 500 jäsentä. Kysymme uusilta jäseniltämme, mistä he haluavat ryhmässä keskustella. Vastaukset ovat laidasta laitaan, mutta tyypillisesti ihmiset haluavat puhua arkisesta rahankäytöstä ja veloista. Esimerkiksi säästäminen, menojen hallitseminen ja ratkaisukeinot velkojen hoitoon kiinnostavat. Moni jäsen toivoo saavansa ryhmästä selkeitä ja konkreettisia vinkkejä. Ryhmässä onkin hyvää konkreettista ja omaan kokemukseen perustuvaa puhetta kulutuskäyttäytymisestä ja velkojen maksusta.

Asioita, joihin en ole ennen törmännyt. Laittanut miettimään omaa elämää. - Ryhmäläisen kommentti

Sen lisäksi, että halusimme kokeilla, kiinnostaako tämän tyyppinen keskusteluryhmä ihmisiä, halusimme samalla tarjota vertaistuellisen alustan ihmisille, jotka kamppailevat samanlaisten asioiden kanssa. Kysyessämme palautetta ja mielipiteitä ryhmästä, jäsenet ovat kommentoineet hyvän ilmapiirin ja vertaistuen olevan ryhmän suurimmat vahvuudet. Positiivinen sekä toisia tukeva ja auttava keskustelukulttuuri on myös saanut erityisesti kiitosta.

Tämä ryhmä on hieno ja kannustava. Ihminen otetaan ihmisenä inhimillisine virheineen ja autetaan missä vain voidaan. - Ryhmäläisen kommentti

Keskusteluryhmä Facebookissa ei ole uusi asia. Niitä on ollut jo vuosikausia. Jo monta vuotta Takuusäätiössäkin mietittiin Hallitse rahojasi -tyylisen ryhmän perustamista Facebookiin. Arvioimme, että ryhmän toimivuudessa voi olla seuraavia haasteita:

  1. Moni ei kerro omalla nimellään omista raha-asioistaan.
  2. Keskustelu ajautuu negatiivisten kokemusten päivittelyyn ja toisten ihmisten arvosteluun.
  3. Ryhmään on hankala saada jäseniä ja aitoa keskustelua.

Näitä haasteita ei kuitenkaan ole tullut vastaan. Vaikuttaakin siltä, että tällaiselle ryhmälle oli selvä tilaus.

Nyt on semmonen tunne, että pystyn taas nauttimaan elämästä, kun uusi sivu käännetty. Kiitos tämän ryhmän! - Ryhmäläisen kommentti

 

Liity Hallitse rahojasi ryhmään!

 

Maija Isaksson, Takuusäätiö

 

 

Maija Isaksson, projektisuunnittelija, Takuusäätiö

 

 

Henri Hölttä

 

 

Henri Hölttä, neuvonnan vastaava asiantuntija, Takuusäätiö

Henri Hölttä ja Maija Isaksson, Takuusäätiö