Olet täällä

Pistävät kommentit eivät rohkaise puhumaan rahavaikeuksista

Vaikka tilanne rahavaikeuksien kanssa on monelle asiakkaallemme raskas, ovat he toisinaan valmiita kertomaan tarinansa toimittajalle, kun kauttamme etsitään haastateltavia. Useimmiten asiakkaamme haluavat jakaa tarinansa, koska he kokevat, että voivat omien kokemustensa kautta auttaa muita. Kun he ovat olleet rahavaikeuksissa, tietävät he parhaiten, millaisia tunteita ja ajatuksia silloin läpikäydään.

Joka kerta asiakkaamme kuitenkin varmistavat, ettei haastateltavaa voi tunnistaa jutusta. Velkaongelmille kasvojen antaminen hävettää ja pelottaa. Ymmärrän sen, sillä kun talousvaikeuksia koskevia keskustelija lukee netistä, voi törmätä esimerkiksi tällaisiin kommentteihin:

”Hyvä et tuo ymmärtää syyttää sentään itseään ko moni urpo syyttäisi tota vippiyhtiötä ihan täysillä uskoen jopa itse siihen.”

”Niin makaa kuin petaa. Tekee lapsia vaikkei ole varaa ja sitten valittaa. Ei säälitä, jos se oli jutun tarkoitus.”

Tai saada tyhjänpäiväisiä neuvoja, kuten eräs kaupunginvaltuutettu antoi:

”Ilmainen neuvo kaikille perinnän aiheuttamien vaikeuksien kanssa painiville: laskut kannattaa maksaa ajoissa.”

Keskustelupalstoilla ja muualla sosiaalisessa mediassa heitetyt kommentit voi jättää omaan arvoonsa ja yrittää olla välittämättä niistä. Ne eivät kuitenkaan tee talousvaikeuksista puhumisesta ja avun hakemisesta helpompaa. Liian moni jää yksin rahahuolien ja häpeän kanssa. Häpeästä ja rahaongelmiin liittyvistä pelosta kuulemme Takuusäätiössä päivittäin. Esimerkiksi Kysy rahasta -chatissamme lähes joka viidennessä keskustelussa käsitellään myös häpeää. Lisäksi noin 40 % keskusteluista sisältää pelkojen purkamista.

Se, että raha-asioista ei voi puhua kenellekään, ahdistaa ja kuormittaa mieltä. Yksin pärjäämisen kulttuuri, ongelmien pyörittely omassa mielessä ja erilaisten hätäratkaisujen etsiminen vaikeassa tilanteessa vain lisäävät ahdistusta ja vievät syvemmälle kierteeseen.

Puhuminen on kuitenkin ensimmäinen askel tilanteen ratkaisemisessa ja avun hakemisessa. Kun velkavaikeuksista kertoo esimerkiksi läheisille, haluavat he yleensä tukea ja yhdessä ratkaisun etsiminen on helpompaa. Joskus keskustelussa alkuun pääseminen voi vaatia sen, että asiasta juttelee ensin ammattilaisen kanssa, kuten eräs asiakkaamme siitä koskettavasti kertoi:

”Olen rakentanut kamalan velkakierteen, enkä uskaltanut puhua asiasta kenellekään, edes avomiehelleni. Olin niin ahdistunut, että mietin jo aivan epätoivoisia tekoja. Juttelin Velkalinjanne neuvojan kanssa ja sain rohkeutta kertoa sekä vanhemmilleni että myös miehelleni. He sanoivat, että tästä selvitään yhdessä ja nyt laitetaan asiat kuntoon, olisit vain kertonut jo aiemmin. Elämä ei päättynyt tähän ja tilanne on mahdollista korjata. Ensimmäistä kertaa vuoteen saan nukuttua ja uskon jälleen tulevaisuuteen.”

Mitä jos et tänään kirjoittaisikaan keskustelupalstoille viiltävää kommenttia niille, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet vaikeuksiin, vaan rohkaisisit ottamaan yhteyttä esimerkiksi talous- ja velkaneuvontaan, Takuusäätiöön, perintätoimistoon tai ulosottoon? Näiden tahojen tarjoamat maksuttomat neuvot vievät kohti ratkaisuja, joiden avulla omat raha-asiat on mahdollista saada hallintaan.

 

Elina Kelola

 

 

Elina Kelola, viestinnän asiantuntija, Takuusäätiö

 

 

 

Elina Kelola