Olet täällä

Pikaluottoja koskevaan lainsäädäntöön on esitetty kaivattuja parannuksia, mutta se jättää porsaanreiän pitkäaikaisille kulutusluotoille

Takuusäätiö pitää erittäin tarpeellisena hallituksen esittämiä kulutusluottoihin liittyviä lainsäädännön muutoksia. Niillä voidaan vähentää monia kalleimpien pikalainojen aiheuttamia velkaongelmia. Lakiehdotuksessa ei ole kuitenkaan ennakoitu uudistusten aiheuttamia tulevia ongelmia, vaikka se olisi mahdollista luotonkäyttäjien ja -myöntäjien tiedossa olevan käyttäytymisen perusteella.

Uusin kasvava ongelma ovat kymmenien tuhansien eurojen vakuudettomat kulutusluotot, joita myönnetään jo tälläkin hetkellä alle 30 prosentin korolla, mutta hyvin pitkällä takaisinmaksuajalla. Jos korkokattoa ja muita pikalainaehtoja kiristetään, pikalainoja myöntäville rahoitusyhtiöille on kannattavaa siirtyä tarjoamaan tämänkaltaisia luottoja.

Korkokaton kiristämisen lisäksi pitäisi ehkäistä pitkistä laina-ajoista syntyviä kohtuuttomia lainakustannuksia

Laina-aikaa pidentämällä kuukausierästä saadaan houkuttavan pieni. Kokemuksesta tiedetään, että lainanottajat valitsevat usein pienimmän mahdollisen kuukausierän. Tällöin luotonantaja puolestaan saa voittonsa siitä, että velallinen maksaa pitkän ajan kuluessa korkokaton mukaisia korkoja ja kuluja lopulta yli alkuperäisen pääoman.

”Esimerkiksi eräälle asiakkaallemme oli myönnetty noin 16 000 euron laina, jonka kuukausierä on 310 euroa ja takaisinmaksuaika 15 vuotta. Lainan todellinen vuosikorko on 25,25 prosenttia. Jos lainanottaja maksaa lainansa pois maksusuunnitelman mukaan, niin loppusumma on velkakirjan mukaan 56 750 euroa”, kuvailee Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman.

Tämä olisi vältettävissä Ruotsissa ja Britanniassa käytössä olevalla kustannuskatolla, jonka mukaan luottokustannukset eivät saa ylittää luoton määrää.

Sanktioita on parannettu, mutta ennakkovalvontaan on saatava riittävästi resursseja

Sanktioksi kuluttajaluottoihin liittyvän korko- ja luottokustannuskaton rikkomisesta esitetään, ettei velkoja saa periä korkoa ja luottokustannuksia lainkaan. Se on toivottu parannus, mutta kuluttajaviranomaisille on turvattava myös riittävät mahdollisuudet puuttua rikkomuksiin ajoissa.

Mikäli korko- ja luottokustannuskaton rikkomisen valvonta jää vasta tuomioistuinvaiheeseen, velalliset voivat tietämättömyyttään maksaa lainvastaisia velkoja pois välttääkseen maksuhäiriömerkintää ja perintää. Tällöin vaarana on, että maksuongelmissa olevat velalliset käyttävät velkojen maksuun pitkäaikaista ja kallista kulutusluottoa.

Takuusäätiö oli mukana seurantaryhmässä, jonka tehtävänä oli tukea hallituksen esityksen valmistelutyötä.

 

Lisätietoja:

  • johtaja, sosiaaliset rahoituspalvelut Minna Backman, puh. 040 526 3895, etunimi.sukunimi(at)takuusaatio.fi
  • toimitusjohtaja Juha Pantzar, puh. 050 313 0523, etunimi.sukunimi(at)takuusaatio.fi

Takuusäätiö on kotitalouksien arjen raha-asioiden asiantuntija, joka auttaa ihmisiä ottamaan oman taloutensa haltuun. Se tarjoaa maksutonta neuvontaa, pienlainoja, ratkaisun velkojen yhdistämiseen sekä välineitä raha-asioiden hallintaan. Lisäksi Takuusäätiö vaikuttaa lainsäädäntöön ja muihin rakenteisiin, jotta ne tukisivat ihmisten itsenäistä taloudellista selviytymistä, hallittua luotonkäyttöä ja ehkäisisivät syviin velkakierteisiin ajautumista. Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka toimii pääasiassa Veikkauksen tuella. www.takuusaatio.fi