Olet täällä

Näyttö velkojen hoidosta on takauksen edellytys

Takuusäätiö edellyttää, että hakija on jo ennen hakemuksen toimittamista sopeuttanut taloutensa elinkustannusnormeihin. Tämä on erityisen tärkeää, jotta hakija selviytyy käytettävissä olevilla tuloillaan koko maksuohjelman ajan.

Käytännössä talouden sopeuttaminen tarkoittaa sitä, että velkaantumisen tulee olla pääosin päättynyt ja velkoja on hoidettu vähintään kolmen hakemusta edeltävän kuukauden ajan laskennallisen maksuvaran määrällä.

Mikäli velkaantumisen tai maksukyvyttömyyden taustalla on joku riippuvuus, esimerkiksi peliongelma, saatamme edellyttää kuuden kuukauden näyttöä. Näin pyrimme varmistumaan, että hakija on saanut ongelmansa haltuun ja hänellä olisi todellinen mahdollisuus suoriutua lainan takaisinmaksusta velkaantumatta uudelleen.

Välillä todelliset nettoansiot poikkeavat huomattavastikin laskennallisesta maksuvarasta johtuen esimerkiksi työvuoroista, lisistä ja niin edelleen. Pyrimme tapauskohtaisesti huomioimaan poikkeamia, mutta kuitenkin sillä ajatuksella, että miten talous on kaiken kaikkiaan sopeutettu ja miten se pyörisi säännöllisellä lainan kuukausierällä.

Jos velallinen käyttää velkojen maksuun huomattavasti enemmän kuin maksuvaransa, niin jossain määrin voidaan ”ymmärtää” uutta velkaantumista ja nettovelanmaksu riittää näytöksi.

  • Jos elatusapu maksetaan ulosoton kautta, se vähennetään velkojen maksuvaran mukaisesta hoitamisesta, koska se otetaan jo huomioon maksuvaralaskelmassa menona.

Palautetyökalu