Olen työtön

Jos olet työtön ja tuloina on Kelan maksama peruspäiväraha tai työmarkkinatuki, maksuvaraa ei jää lainan takaisinmaksuun. Tällöin järjestelylainan takauksen myöntäminen ei ole mahdollista.

Työttömyyskassan maksama ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on puolestaan määräaikainen etuus, joka voi päättyä järjestelylainan takaisinmaksuohjelman aikana. Tämä vaarantaa järjestelylainan hoitamisen.

Jos ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksaminen jatkuu koko järjestelylainan takaisinmaksuohjelman ajan, voimme myöntää takauksen, jos muut ehdot täyttyvät.

Velat ajautuvat hoitamattomina vähitellen perintätoimistoon ja lopulta ulosottoon. Tällöin myös luottotietoihisi tulee merkintä. Ulosottoa ei kuitenkaan kannata pelätä, vaan se voi toisinaan olla hyväkin asia. Ulosotossa velat ovat yhdessä paikassa ja niitä maksetaan kuukausittain, jolloin ne myös pienenevät.

Paljon huonompi vaihtoehto on, jos otat jatkuvasti uutta velkaa arjen menoihin ja vanhojen velkojen maksamiseen vain sen takia, että pelkäät ulosottoa tai maksuhäiriömerkintää. Tällöin ajaudut hankalaan velkakierteeseen, velkamääräsi kasvaa ja lopulta voit kuintekin ajautua ulosottoon. Myöskään yksityishenkilöä ei kannata hankkia takaajaksi velkojen maksamista varten otettavaan pankkilainaan.

Ulosotto ja luottotietohäiriömerkintä eivät estä velkojesi järjestelemistä myöhemmin. Kun tulosi ovat vakiintuneet, kannattaa ottaa yhteyttä maksuttomaan talous- ja velkaneuvontaan.

Talous- ja velkaneuvoja kartoittaa tilanteesi ja auttaa tilanteestasi riippuen joko Takuusäätiön takauksen, käräjäoikeuden vahvistaman yksityishenkilön velkajärjestelyn tai sosiaalisen luoton hakemisessa. Yleensä velka-asiat voidaan jossakin vaiheessa järjestellä, eikä ylivelkatilanne ole elinikäinen.

Palautetyökalu