Laina-aikana

Tulo- tai menotilanteesi voi muuttua lainan takaisinmaksamisen aikana. Jos sinulla on enemmän menoja tai tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit sopia pankin kanssa lyhennysvapaasta.

Jos sinulle tulee suurempia maksuongelmia, tulosi alenevat tai menosi kasvavat pysyvästi tai pitkäaikaisesti, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä Takuusäätiöön, jotta voimme yhdessä katsoa tilanteesi.

Lainan maksuohjelmaa voidaan muuttaa väliaikaisesti tai pysyvästi. Pankki muuttaa maksuohjelmaa vasta sen jälkeen, kun olet sopinut asiasta Takuusäätiön kanssa.

Miten toimia poikkeustilanteessa

Koronaviruspandemia johtaa monen toiminnan supistamiseen tai keskeyttämiseen, mikä tarkoittaa vähintään lomautuksia ja pahimmassa tapauksessa myös työttömyyden kasvua. Tulojen väliaikainenkin pienentyminen vaikuttaa maksuvaraan ja kykyyn hoitaa lainanlyhennyksiä. Olemme toistaiseksi lisänneet pankin myönnettävissä olevien lyhennysvapaiden määrää yhteensä 9 kuukauteen (6 sijaan). Maksuvapaata myönnetään edelleen 3 kk jaksoissa, mutta ne ovat myönnettävissä peräkkäin, jos esim. lomautuksesi jatkuu vielä 3kk jälkeen. Ole ensi sijassa yhteydessä pankkiin, mikäli tulojen väliaikaisen pienentymisen takia et pysty maksamaan sovittuja lainanlyhennyksiä. Jos kyseessä on pysyvämpi muutos, hae maksuohjelmaasi muutosta Takuusäätiöstä. Asioi mielellään sähköisen palvelumme kautta https://palvelu.takuusaatio.fi/. Neuvoa voit myös kysyä takauslinjaltamme puh. 09 6126 3444 (ti, ke ja pe klo 9–11 ja 12–14).   

Pyri maksamaan tärkeät laskut kuten vuokra/vastike, sähkö, puhelin ja netti. Sovi tarvittaessa suoraan vuokranantajan tai velkojan kanssa eräpäivän siirrosta tai uudesta maksusuunnitelmasta. Varaudu siihen, että esimerkiksi työttömyyskorvausten maksamisessa voi olla viiveitä. Selvitä myös oikeutesi toimeentulotukeen tai asumistukeen. 24.3.2020

Palautetyökalu