Vaihtoehto pienlainalle

Markus haki pienlainaa 500 euroa ostaakseen polkupyörän. Luottohäiriömerkinnän takia hänen ei voinut saada esimerkiksi pankkilainaa. Markuksella oli vakituinen työpaikka ja säännölliset ansiotulot. Hänellä oli kaksi lainaa, joita hän lyhensi kuukausittain. Lasku, josta hän oli saanut vuosi sitten maksuhäiriömerkinnän, oli maksettu loppuun.

Lainapäätöstä tehdessämme arvioimme aina asiakkaan maksukyvyn. Kun Markuksen tuloista vähennettiin asumismenot, arjen pakolliset menot ja nykyisten velkojen lyhennykset, hänelle jäi maksukykyä 700 euroa kuukaudessa. Laskennallisesti hänelle jäi jo yhden kuukauden aikana enemmän rahaa kuin, mitä polkupyörä maksoi. Siispä Markuksen oli mahdollista säästää polkupyörään tarvittavat rahat kuukaudessa tai kahdessa. Siksi hänelle ei myönnetty pienlainaa. 

Ennen lainan hakemista kannattaa miettiä, missä ajassa pystyisi säästämään tarvittavat rahat. Markus ei tarvinnut pyörää heti. Pienellä suunnittelulla ja kuukauden verran ylimääräisestä kulutuksesta tinkimällä hän sai kohtuuajassa kasaan riittävästi käteistä sen ostamiseen.