Pienlaina talouden tasapainottamiseen

Jessellä soitti ja kertoi tilanteestaan. Hänellä oli muutamia osamaksuvelkoja, joiden kuukausimaksuihin hänen tulonsa eivät riittäneet ilman, että muita tärkeitä maksuja jäi hoitamatta. Lisäksi hän oli ilmoittautunut kurssille, jonka kurssimaksu on maksettava, vaikka perusisi osallistumisensa. Tilanne aiheutti hänelle unettomia öitä.

Jesse kertoi, että hänellä on sairaus, joka oli hoitamattomana aiheuttanut hänelle harkitsematonta ostelua ja velkaantumista. Sairaus on nyt hoidossa lääkityksen ja hoitosuhteen myötä. Hän opiskeli kuntoutustuella, minkä lisäksi  tuloina olivat myös asumistuki sekä satunnaiset ansiotulot. Hänelle muodostui maksukykyä velan hoitamiseen, mutta se ei riittänyt kaikkien osamaksuvelkojen lyhentämiseen.

Puhelimessa päädyimme siihen, että tässä tilanteessa pienlainasta voisi olla Jesselle apua. Sitä voidaan myöntää rästilaskujen tai velkojen maksuun vain tapauskohtaisesti harkinten. Jesse toimitti hakemuksen liitteineen tarkempaa arviota ja päätöksentekoa varten.

Hänelle myönnettiin 1600 euron suuruinen Takuusäätiön pienlaina, jolla hän maksoi kaikki osamaksuvelat sekä kurssimaksun. Näin hän sai taloustilanteensa hallintaan ja velkakierteen poikki. Nyt Jesse lyhentää Takuusäätiön pienlainaa kuukausittain. Tämä rauhoitti myös Jessen mieltä. Hänellä oli taas voimia ja motivaatio keskittyä opintoihin.

On tarkeää, että raha-asiat pysyvät jatkossakin hallinnassa. Siksi Jessen kanssa keskusteltiin kuukausittaisen rahankäytön seuraamisesta esimerkiksi ilmaisella Penno.fi -sovelluksella. Se auttaa välttämään hetken mielijohteesta ostelua ja myös suunnittelemaan raha-asioita, varsinkin kun tulot vaihtelevat.