Ero tuli, pesukone meni

Elvi  asuu vuokralla Nuorisoasuntoliiton asunnossa. Aiemmin asunnossa asui myös hänen poikaystävänsä, josta Elvi erosi pari viikkoa sitten. Asunto oli vuokrattu yhdessä poikaystävän kanssa, joka muutti eron jälkeen pois. He olivat hankkineet yhdessä myös suurimman osa kodin tavaroista, koska kyseessä oli molempien ensimmäinen oma koti, johon he muuttivat lapsuudenkodista.

Elvi työskentelee kaupan alalla ja tulot ovat pienet ja riittävät juuri ja juuri elämiseen. Asunnon vuokra tuntuu yksin maksettavana hyvin suurelta. Lisäksi ex-poikaystävä vei mennessään osan yhdessä hankitusta kodin irtaimistosta. Nyt Elvin pitäisi hankkia muun muassa pesukone ja muita välttämättömiä tavaroita. Yhteensä hän tarvitsisi 800 euroa, jotta saisi hankinnat tehtyä. Säästöjä Elville ei ole kertynyt, vaikkahän tietää säännöllisen säästämisen merkityksen ja pahaan päivään varautumisen tärkeyden.

Taloudenpidossaan Elvi on aina ollut tarkka, mutta nyt harmittaa, ettei ole tullut säästettyä vararahastoa. Pankista Elvi ei saanut lainaa, eikä luottokorttia nuoren iän vuoksi, ja siksi Elvi on harkinnut pikavipin ottamista. Ne olisivat helppoja ja nopeasti saatavilla. Todelliset vuosikorot ovat kuitenkin aivan järjettömän suuria. Eihän niitä kannattaisi ottaa, mutta Elvistä tuntuu, ettei ole muita vaihtoehtoja.

Elvi kuulee NAL:n asumisohjaajalta Takuusäätiön lainasta. Sehän olisi hänen tilanteeseensa enemmän kuin sopiva. Kohtuullinen korko, ja takaisinmaksuerät sellaiset, että niistä selviää. Elvi hakee Pienlainaa Takuusäätiön nettisivujen kautta. Päätös on myönteinen, ja Elvi saa hankinnat tehtyä.

Pienlainan Elvi saa maksettua takaisin vuoden aikana. Se sujui yllättävän helposti, kun vähensi huvittelua. Jatkossa Elvi säästää joka kuukausi saman summan millä aiemmin lyhensi kotilainaa. Kun Elvin elämässä seuraavan kerran tapahtuu taloudellinen ikävä yllätys, hän on varautunut siihen.