Olet täällä

Kysymyksiä ja vastauksia

Tällä sivulla on tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia Takuusäätiön pienlainasta, sen takaisinmaksusta ja maksuohjelman muutoksista.

Kenelle Takuusäätiön pienlaina on tarkoitettu?
Se on tarkoitettu erityisesti pienituloisille, mutta maksukykyisille ihmisille, jotka eivät saa muualta kohtuuhintaista luottoa.
Kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää ja kuinka pian lainan saa?

Lainapäätös tulee postissa tavallisesti noin viikossa hakemuksen saapumisesta. Mahdolliset lisäselvitykset pidentävät käsittelyaikaa. Päätöksen mukana on velkakirja, joka lähetetään allekirjoitettuna takaisin Takuusäätiöön, minkä jälkeen laina on tilillä noin viikon kuluessa.

Paljonko lainaa pitää maksaa kuukaudessa?
Hakemuksessa kysytään hakijan omaa ehdotusta pienlainan kuukausieräksi. Yleensä ehdotus hyväksytään, jos se on kohtuullinen suhteessa maksukykyyn. Maksukyky arvioidaan vähentämällä verojen jälkeen käteen jäävistä tuloista asumiseen ja elämiseen tarvittavat rahat sekä velkojen kuukausittaiset lyhennykset, jos niitä on.
Voiko pienlainalla maksaa velkoja?

Pienlainalla voidaan maksaa yksittäisiä vuokra- ja laskurästejä tai muita velkoja, jos se auttaa hakijaa samaan kokonaistilanteensa hallintaan tai pysäyttämään alkavan velkakierteensä. Päätös on aina tapauskohtainen. Lue tarina Pienlainaa talouden tasapainoittamiseen.

Pienlainaa ei voi saada, jos talous- tai velkaongelmat ovat pitkäaikaisia ja ne johtuvat esimerkiksi toistuvista vuokrarästeistä, pikavippi- ja laskurästikierteistä, rahapelaamisesta tai perusturvaan perustuvien tulojen riittämättömyydestä. Velkaongelmiin on olemassa muita keinoja, joista voit lukea Takuusäätiön sivuilta Tietoa ja ratkaisuja. Lue myös Velkaongelmiin kannattaa etsiä ratkaisua.

Voiko saada pienlainan, jos on velkoja ulosotossa?

Pienlaina voidaan myöntää ainoastaan, jos ulosottovelkaa on vain vähän tai kuukausittainen ulosmittaus on päättymässä lähikuukausina. Muissa tilanteissa ulosotto on pienlainan saamisen este, vaikka sinulta ei perittäisi niitä tällä hetkellä. Päätös on aina tapauskohtainen.

Voinko saada lainan, jos on maksuhäiriömerkintä?

Voi saada. Pelkkä maksuhäiriömerkintä ei estä pienlainan saamista, jos velat on jo maksettu tai hoidat velkoja kuukausittain. Sen sijaan, jos sinulla on ylivelkatilanne, pienlainaa ei myönnetä. Katso myös kysymys Voiko pienlainalla maksaa velkoja?

Mitkä ovat yleisimmät syyt pienlainahakemuksen hylkäämiseen?

Hakijalla on tuloihinsa nähden ennestään liikaa velkaa, jolloin uusi laina voi heikentää taloudellista tilannetta entisestään ja riskinä on velkakierteen syveneminen.

Tulot riittävät vain asumisen ja elämisen kuluihin, eikä pienlainan kuukausittaiseen hoitamiseen ole lainkaan varaa tai maksukyky riittää vain nykyisten velkojen lyhentämiseen.

Voiko saada uuden lainan, jos on aiemmin saanut lainan ja maksanut sen pois?

Kyllä, lainaa voi hakea uudelleen, kun aiempi laina on maksettu pois.

 

Usein kysyttyä Pienlainan takaisinmaksusta ja maksuohjelman muutoksista

Voiko pienlainan maksuohjelmaa muuttaa kesken takaisinmaksun?

Kyllä. Lainaan voi hakea joko lyhennysvapaata tai muuttaa kuukausierää. Maksuohjelman muutoksen tekeminen on asiakkaalle maksutonta.

Miten haen lainan maksuohjelmaan muutosta?

Maksuohjelman muutosta voit hakea muutoksenhakulomakkeella, soittamalla tai lähettämällä sähköpostia luotonvalvontaan.

Voinko saada lainaan maksuvapaata?

Kyllä. Lainaan voidaan perustelluista syistä myöntää maksuvapaakuukausia. Maksuvapaan aikana lainasta ei makseta korkoja eikä lyhennystä. Maksuvapaakuukaudet pidentävät lainan takaisinmaksuaikaa.

Voiko lainan kuukausierää muuttaa?

Kyllä. Lainan kuukausierää voidaan muuttaa maksuohjelman aikana. Kuukausierä voidaan muuttaa joko pysyvästi tai tilapäisesti.

Milloin kuukausierää voidaan muuttaa?

Lainan kuukausierää voidaan muuttaa, jos tuloissa tai menoissa tapahtuu muutoksia. Tulot voivat pienentyä esimerkiksi työttömyydestä tai pitkästä sairauslomasta johtuen. Menot voivat kasvaa, jos esimerkiksi sairastut tai saat lapsen.

Mitä teen, jos minulla ei ole rahaa maksaa lainanlyhennystä?

Ole välittömästi yhteydessä luotonvalvontaan ja kerro avoimesti tilanteestasi. Maksuvaikeuksien ilmetessä tilannetta ei kannata pitkittää, vaan olla heti yhteydessä luotonvalvontaan. Maksuohjelmaan on mahdollista tehdä muutoksia ja mitä aiemmin otat yhteyttä, sen helpompaa niiden toteuttaminen on.

Voinko maksaa lainan etukäteen pois?

Kyllä. Mikäli haluat maksaa lainan etukäteen pois, kannattaa olla yhteydessä luotonvalvontaan ja pyytää loppulaskua. Voit etukäteen miettiä, milloin haluat sen maksaa, jotta voimme tehdä loppulaskun oikealle eräpäivälle.

Voiko lainan eräpäivää muuttaa kesken maksuohjelman?

Kyllä. Pienlainan eräpäiväksi voi valita joko kuukauden 15. tai viimeinen päivä. Jos valittu eräpäivä osoittautuu huonoksi, voit olla yhteydessä luotonvalvontaan ja pyytää eräpäivän muuttamista.

 

Kysy lisää

Ota yhteyttä, jos pienlainan hakeminen mietityttää. Voimme keskustella tilanteestasi ja lainan hakemiseen liittyvistä asioista.

Yhteystiedot