Takauspäätös

Saat päätöksen kirjallisena. Lue päätös huolellisesti ja ota epäselvissä kysymyksissä yhteys käsittelijääsi.

Myös avustajasi saa päätöksestä kopion, jos olet antanut siihen hakemuksessa luvan.

Myönteinen takauspäätös

Myönteinen päätös on voimassa kolme kuukautta. Sinä aikana sinun on haettava pankista laina ja tehtävä lainan nostamiseen sekä velkojen maksuun liittyvät toimet. Päätöksen mukana on toimintaohjeet.

Tarkista onko päätöksessä ehtoja, jotka vaativat sinulta toimenpiteitä. Asia etenee vasta sen jälkeen, kun olet toimittanut Takuusäätiöön tositteet ehtojen täyttymisestä. Jos veloissasi on takaajia, varmista heidän suostumuksensa vastasitoumuksen takaukseen.

Jatka edelleen velkojen maksamista maksuvaran suuruisella summalla. Lisävelkaantuminen ennen järjestelylainan nostamista saattaa estää tai siirtää takauksen antamista pankille.

Kysy käsittelijältä neuvoja ongelmatilanteessa. Esimerkiksi, jos

  • päätöksessä on jotakin, mitä et ymmärrä
  • tulosi, menosi tai velkatietosi eivät vastaa päätöksen mukana tulleen yhteenveto-lomakkeen tietoja
  • laina ei riitäkään kaikkien velkojesi maksuun
  • kaipaat neuvoja pankin tai velkojien kanssa asiointiin

Lue lisää järjestelyluoton nostamisesta.

Hylkäävä takauspäätös

Hylkäävässä päätöksessä on kerrottu hylkäämisen syyt. Lue päätös huolellisesti, sillä siinä kerrotaan myös onko sinun mahdollista hakea takausta myöhemmin uudelleen ja mitä voit tehdä asian eteen.

Ellei takauksen saaminen on jatkossakaan todennäköistä, päätöksessä kerrotaan, voiko jokin muu keino olla mahdollinen tai mihin sinun kannattaisi ottaa yhteyttä.

Säätiö on yksityisoikeudellinen säätiö eikä sen antamista päätöksistä ole valitusoikeutta erityiseen instanssiin. Jos päätös perustuu mielestäsi virheellisiin tietoihin, ota ensisijaisesti yhteyttä hakemustasi valmistelleeseen takauskäsittelijään tai takausjohtajaan.

Palautetyökalu