Takauspäätös

Saat takaushakemukseesi päätöksen omille sivuillesi tai postitse hakemistavasta riippuen. Lue päätös huolellisesti ja ota yhteyttä käsittelijääsi, jos joku asia jää mietityttämään sinua.

Myös avustajasi saa päätöksen tiedoksi, jos olet antanut siihen luvan.

Myönteinen takauspäätös

Myönteinen päätös on voimassa kolme kuukautta. Sinä aikana sinun on haettava pankista laina. Saat tarkemmat toimintaohjeet päätöksen liitteenä.

Tarkista aina, onko päätöksessä ehtoja, jotka vaativat sinulta toimenpiteitä. Asia etenee vasta sen jälkeen, kun olet toimittanut Takuusäätiöön tositteet ehtojen täyttymisestä. Jos veloissasi on takaajia, varmista heidän suostumuksensa vastasitoumuksen takaukseen. Huom. henkilötakaaja ei vapaudu vastuustaan, vaikka sinulle myönnettäisiinkin Takuusäätiöstä takaus järjestelylainaan.

Jatka edelleen velkojen maksamista maksuvaran suuruisella summalla. Lisävelkaantuminen ennen järjestelylainan nostamista saattaa estää tai siirtää takauksen antamista pankille.

Kysy käsittelijältä neuvoja ongelmatilanteessa. Esimerkiksi, jos

  • päätöksessä on jotakin, mitä et ymmärrä
  • tulosi, menosi tai velkatietosi eivät vastaa päätöksen mukana tulleen yhteenveto-lomakkeen tietoja
  • laina ei riitäkään kaikkien velkojesi maksuun
  • kaipaat neuvoja pankin tai velkojien kanssa asiointiin

Lue lisää järjestelyluoton nostamisesta.

Ohje järjestelylainan nostamiseen.

Hylkäävä takauspäätös

Hylkäävässä päätöksessä sinulle kerrotaan, miksi takausta ei voida myöntää. Lue päätös huolellisesti, koska

  • jos katsomme, että sinulla on edellytyksiä saada takaus myöhemmin, päätöksessä kerrotaan minkä pitäisi muuttua ja miten kannattaa toimia sekä missä vaiheessa uudestaan hakeminen on aikaisintaan ajankohtaista
  • ellei takauksen saaminen ole myöhemminkään todennäköistä, päätöksessä annetaan mahdollisuuksien mukaan toimintaohjeita, kerrotaan muista käytettävissä olevista keinoista tai kerrotaan muista auttavista tahoista

Säätiö on yksityisoikeudellinen säätiö eikä sen antamista päätöksistä ole valitusoikeutta. Jos päätös perustuu mielestäsi virheellisiin tietoihin, ota yhteyttä hakemustasi käsitelleeseen talousasiantuntijaan.

Palautetyökalu