Olet täällä

Lainan takaisinmaksuvaikeudet

Tulo- tai menotilanteesi voi muuttua järjestelylainan takaisinmaksuaikana. Tilapäisistä ja pienistä maksuvaikeuksista voit selviytyä sopimalla muutamasta lyhennysvapaakuukaudesta pankin kanssa.

Lyhennysvapaakuukausina luoton korot ja kulut on maksettava joka kuukausi. Vain lyhennystä voidaan siirtää myöhemmin maksettavaksi.

Jos tulosi alenevat tai menosi kasvavat pysyvästi tai pitkäaikaisesti, etkä selviydy lainan maksuohjelmasta, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä Takuusäätiöön tilanteesi tarkistamiseksi.

Lainan maksuohjelmaa voidaan muuttaa väliaikaisesti tai pysyvästi. Pankki muuttaa maksuohjelmaa vasta, kun olet sopinut asiasta Takuusäätiön kanssa.

Pankki lähettää aina maksukehotuksen rästiin jääneistä maksuista myös Takuusäätiölle. Jos saat maksukehotuksen, maksa rästiintyneet maksut tai ota yhteyttä säätiöön ja ilmoita maksuvaikeuksistasi pankkiin.

Takuusäätiön perintä

Pankki voi irtisanoa järjestelylainan, jos et maksa sitä tai muiden lainan irtisanomisehtojen täytyttyä esimerkiksi laina-asiakkaan kuoleman vuoksi. Takuusäätiö maksaa tuolloin pankille omavelkaisen takauksensa perusteella loppulainan. Sen jälkeen Takuusäätiö alkaa periä maksamatta jäänyttä lainaa asiakkaalta.

Takuusäätiön perinnän tarkoituksena on periä säätiön saatavaa ja ensisijainen perintätapa on oikeudellinen perintä. Säätiö perii saatavaansa vastasitoumukseen perustuen sekä takauksen saajalta/saajilta että mahdollisilta takaajilta. Myös pantattu omaisuus (kiinteistö, asunto-osakkeet, kuolinpesäosuus) voidaan realisoida.

Palautetyökalu