Olet täällä

Velkojen maksaminen järjestelylainalla

Kun pankki on saanut allekirjoitetun takaussitoumuksen Takuusäätiöltä, järjestelylaina voidaan nostaa ja velat voidaan maksaa pois.

Pankin tehtävänä on huolehtia siitä, että laina käytetään ainoastaan yksilöityjen velkojen sekä järjestelylainan nostokulujen maksamiseen. Yhtään poismaksettavaa velkaa ei saa jäädä maksamatta. Luottojen saldot ovat voineet muuttua takauspäätökset tiedoista. Epäselvissä tilanteissa ota yhteys säätiöön.

Pankin tulee toimittaa kuittitositteet säätiöön kaikista maksetuista veloista. Kaikki luotolliset kortit ja pankkitilit, tilisopimukset ja muut vastaavat on irtisanottava viimeistään ennen maksusuoritusta. Sinulle ei saa jäädä käyttöön mitään luotollista sopimusta.

Otathan huomioon nämä seikat:

  • Kun velat maksetaan osin tai kokonaan ulosottoon, pyydä ulosottoviranomaiselta maksettavien velkojen erittely. Pelkkä yhteissumma ulosotossa olevista asioista ei anna riittävästi tietoa velkojen suoritusten kohdentamiseen
  • Jos olet jo maksanut jonkin poismaksettavien listalla olevista luotoista, on sinun toimitettava maksusta pankkiin erillinen kuittitosite. Pankki lähettää sen muiden asiakirjojen mukana säätiöön.
  • Mikäli takauspäätöksen mukainen summa ei riitä velkojesi maksuun, hae säätiöstä takauksen korotusta. Yhteyshenkilönä asiassa on takauskäsittelijäsi.

Jos nostettua järjestelylainaa jää jäljelle poismaksettavien listalla olevien velkojen maksun jälkeen, ylijäänyt osuus jätetään nostamatta tai lainaan tehdään heti ylimääräinen pääoman lyhennys. Tällöin järjestelylainan laina-aikaan tehdään vastaava lyhennys.

Säätiön suostumuksella voit käyttää ylijäänyttä rahaa esimerkiksi terveydenhoitomenoihin tai muihin välttämättömiin hankintoihin. Yhteyshenkilönä asiassa on takauskäsittelijäsi.

Palautetyökalu