Olet täällä

Näyttö velkojen maksamisesta

Järjestelylainan tarkoituksena on auttaa sinua maksamaan velkasi kohtuullisessa ajassa ilman, että velkaannut uudelleen. Järjestelylainan kuukausierää et voi itse valita, vaan se lasketaan velkajärjestelyissä käytettävällä tavalla.

Takauksen saamiseksi sinulla on oltava riittävästi maksuvaraa. Lisäksi sinun on pitänyt:

  • sopeuttaa arjen menosi velkajärjestelyssä käytettäviin elinkustannusnormeihin JA
  • maksaa velkojasi maksuvaran suuruisella summalla ennen kuin myönnämme takauksen.

Kutsumme tätä näytöksi talouden sopeuttamisesta ja velkojen hoidosta.

Järjestelylainan takaisinmaksun onnistumiseksi on tärkeää, että ennen velkojen järjestelyä

  • olet maksanut velkojasi maksuvarasi mukaan
  • et ole ottanut uusia velkoja
  • et ole jättänyt peruselämisen laskuja maksamatta
  • elämäntilanteesi on riittävän vakiintunut, jotta voit sitoutua uuden velan maksuun.

Rahankäytön sopeuttaminen

Laina-aikana sinulle jää käyttörahaa vain säännöllisiin menoihin ja välttämättömään arkikulutukseen. Tästä syystä kiinnitämme erityistä huomiota haluusi ja kykyysi maksaa velkojasi maksuvarasi mukaisesti jo ennen takauspäätöksen tekemistä.

On tärkeää saada tuntuma siihen, miltä tulevan kuukausierän maksaminen tuntuu, kun käyttövaroja jää arjen pyörittämiseen vain tietty summa.

Rahankäyttösi sopeuttamista, velkojen maksamista ja mahdollista uutta velkaantumista tarkastellemme tiliotteistasi ja tarvittaessa esimerkiksi kuiteista tai velallisen ulosottoasiat -listalta. Niistä pitää selvitä säännöllisten menojen kuten vuokran, vastikkeen, sähkön ja muiden asumismenojen sekä elatusavun ja päivähoidon maksut. Tiliotteilta seuraamme myös elämiseen kuukausittain käytettävää rahaa.

Oman rahankäyttösi ja kulutuksesi seuranta on aina hyvä asia. Erityisen tärkeää se on silloin, jos sinusta tuntuu, etteivät rahat riitä elämiseen ja velkojen maksuun.

Älä ota lisää velkaa

Velkojen riittävän maksamisen lisäksi kiinnitämme huomiota siihen, ettei sinulle synny samaan aikaan lisää velkaa, esimerkiksi osamaksusopimuksista, tuttavilta vippaamisesta, vuokra- tai muista laskurästeistä, kuten puhelinlaskuista ja päivähoitomaksuista.

Tiliotteet ja tarvittavat tositteet pitää liittää hakemukseen ja niitä pitää olla viimeiseltä kolmelta peräkkäiseltä täydeltä kalenterikuukaudelta.

Myös luotollisten tilien ja luottokorttien käyttö on velkaantumista. Jos esimerkiksi käytät luottoa lyhentämisen jälkeen aina uudelleen luottolimiittiisi asti, velkasi ei lyhene. Samoin, jos ostat tililuotolla uutta entisiä ostoja maksettuasi. Silloin velanhoitona huomioidaan vain korkojen ja kulujen osuus.

Ulosottoon suoritettua kuluvan kuun elatusapua ei myöskään huomioida velan maksuna, koska elatusmaksu kuuluu itse maksettaviin, säännöllisiin menoihin järjestelyluoton takaisinmaksuaikana.

Palautetyökalu