Olet täällä

Varaudu eläkkeelle jäämiseen etukäteen

Karin tarina

Kun Kari jäi eläkkeelle, hän ei osannut sopeuttaa menojaan pienentyneiden tulojen mukaisiksi. Aiempaa niukempi elämä tuntui vaikealle, koska hän oli tottunut matkustelemaan ja kuluttamaan rahaa elämiseen.

Kari otti kulutusluottoja, kun eläke ei enää riittänyt aiemmankaltaiseen elämään. Velkoja hän maksoi uusilla veloilla ja velkasumma kasvoi. Myös autosta oli paljon kuluja. Hän ei kuitenkaan halunnut luopua siitä, sillä lapset ja lapsenlapset asuivat paikkakunnalla, jonne oli hankala päästä yleisillä kulkuneuvoilla.

Lopulta Kari oli tilanteessa, jossa hän ymmärsi, että jatkuva uuden velan ottaminen ei auttaisi, vaan velkakierre olisi saatava poikki. Hän soitti ensin Takuusäätiön maksuttomaan Velkalinjaan, jossa todettiin, että säätiön takaus saattaisi hänen tapauksessaan olla mahdollinen. Karia pyydettiin varaamaan aika talous- ja velkaneuvontaan, jossa neuvoja auttaisi kokonaistilanteen kartoittamisessa ja takausmahdollisuuden selvittämisessä. Neuvojan kanssa velkoja selviteltyään niiden kokonaissummaksi saatiin 28 000 euroa.

Takaus näytti mahdolliselta ja he lähettivät hakemuksen säätiöön. Päätös takauksen myöntämisestä tuli noin neljän kuukauden kuluttua. Karin maksuvara on 850 euroa ja järjestelylainan takaisinmaksuaika noin kolme vuotta.

 

Marjukan tarina

Marjukan velkaantuminen alkoi lainoista, joita hän oli ottanut ennen eläkkeellä jäämistä. Hän oli arvioinut eläketulonsa väärin ja lisäksi muun maussa hammashoitomaksut rasittivat tiukalle viritettyä taloutta entisestään. Luottojen maksu alkoi kangerrella ja Marjukka paikkasi tilannetta vipeillä.

Velkakierre paheni ja Marjukka haki tietoa siitä, miten hän voisi selvittää tilanteensa. Hän oli kuullut Takuusäätiöstä ja päätti hakea itse säätiön takausta. Hän häpesi tilannettaan ja velkaneuvojalle puhuminen tuntui Marjukasta ahdistavalta.

Hakemus saapui säätiöön, mutta pienestä eläkkeestä maksuvaraa jäi vain noin 120 euroa. Velkoja oli kertynyt kaiken kaikkiaan yli 15 000 euroa. Säätiön takaaman järjestelylainan takaisinmaksuaika voi olla enintään kahdeksan vuotta. Marjukan maksuvaralla lainaa ei ole mahdollista maksaa takaisin enimmäistakausajassa, joten takausta ei voitu myöntää.

Päätöksen jälkeen säätiön takauskäsittelijä soitti Marjukalle ja he keskustelivat muun muassa mahdollisuudesta yksityishenkilön velkajärjestelyyn. Marjukkaa rohkaistiin ottamaan yhteyttä talous- ja velkaneuvojaan, jonka kanssa he voisivat selvitellä tilannetta eteenpäin. Mikäli velkajärjestely olisi mahdollinen, Marjukka saisi apua sen hakemiseen neuvojalta.