Olet täällä

Selvitä velkatilannetta jo vankeusaikana

Timon tarina

Timon elämä oli aiemmin hyvin repaleista. Hän oli työtön, käytti runsaasti alkoholia ja oli useita kertoja asunnottomana. Tilanne johti erilaisiin rikoksiin, joista hän sai kahden vuoden vankeustuomion. Jo ennen vankilaan joutumista Timon elämäntilanne alkoi kuitenkin kohentua. Hän onnistui vähentämään alkoholin käyttöä ja tapasi uuden avopuolisonsa, jonka kanssa hän hankki asunnon. Puoliso oli Timon tukena koko vankeusajan.

Taloudellisen tilanteen ja velka-asioiden selvittäminen on osa vankilassa tehtävää vapauttamissuunnitelmaa. Timo selvittelinkin velkatietojaan jo vankeusaikana. Velkoja oli kertynyt noin 20 000 euroa, mutta niille ei voitu vielä vankilassa ollessa tehdä mitään.

Timo sai töitä jonkin ajan kuluttua vapautumisestaan, jonka jälkeen velkojen järjesteleminen tuli ajankohtaiseksi. Vankeusaikana tehdystä velkojen selvittelytyöstä oli apua, kun Timo hakeutui talous- ja velkaneuvontaan. Timon tilanteessa paras tapa velkojen järjestelemiseksi oli kaikkien velkojen maksaminen yhdellä uudella lainalla. Lainaan haettiin takausta Takuusäätiöstä.

Vanhoihin vahingonkorvausvelkoihin haettiin vielä ennen takauspäätöstä akordeja eli velkojen osittaista anteeksiantoa. Neuvottelujen avulla lopullinen velkasumma pieneni 16 000 euroon ja säätiö myönsi takauksen tuolle summalle. Timon noin 400 euron maksuvaralla järjestelylaina on maksettu takaisin vajaassa neljässä vuodessa.

 

Mikon tarina

Mikko myöntää rahankäytön olleen nuorena huoletonta. Velkapottia kasvatti 25-vuotiaana saatu viiden vuoden vankeustuomio, josta tuli yhteisvastuullista rikosvahingonkorvausta maksettavaksi. Vankeusaikana Mikolla ei ollut varaa hoitaa raha-asioitaan.

Kun Mikko muutaman vuoden kuluttua vapautumisestaan työllistyi vakituisesti ja elämä muutenkin tasaantui, hän haki takausta kaikkien velkojensa järjestelyyn. Rikosperusteisen velan lisäksi vuosien varrella oli kertynyt runsaasti laskurästejä. Kaikkiaan velkaa oli kertynyt noin 22 000 euroa. Mikon 500 euron maksuvaralla järjestelylainan maksamiseen kuluu vajaa neljä vuotta.

 

Harrin tarina

Harri perusti nuorena perheen ja ostettiin kaikenlaista kotiin, johon ei lopulta ollut varaa. He muuttivat toiselle paikkakunnalle ja Harri vaihtoi työpaikkaa, koska he ajattelivat, että näin he pääsevät uuteen alkuun.

Ulosmittauksen alettua tuli kuitenkin alkoholi kuvioon. He vaihtoivat jälleen paikkakuntaa paremman elämän toivossa, mutta tällä kertaa ei muutosta ollut apua. Hakijan tekemät rikokset johtivat hänet vankilaan, eikä parisuhde kestänyt sitä.

Vankilasta vapauduttuaan Harri sai vakituisen työpaikana ja elämä tasaantui. Velkaa oli kertynyt noin 22 000 euroa. Rikosperusteisen velan lisäksi hänellä oli vuokravelkaa ja laskurästejä. Järjestelylainan takaisin maksaminen kestää 450 euron maksuvaralla vajaa viisi vuotta.