Olet täällä

Psyykkinen sairaus vaikutti rahankäyttöön

Jukan tarina

Jukka sairastui viisi vuotta sitten masennukseen. Masennuksen seurauksena hän alkoi käyttää enenevässä määrin alkoholia. Hän hakeutui A-klinikalle, mutta ei kokenut sitä omakseen.  Jukka jäi yksin.

Masennus oli vakava ja Jukka joutuikin usein hoitoon itsetuhoisten ajatusten vuoksi. Hänen terveydentilansa oli heikko, eikä hän selvinnyt enää työelämässä. Jukan tulot alenivat eläkkeelle jäämisen myötä, eikä hän saanut enää maksettua masennusjaksojen aikana kertyneitä velkojaan. Velkaa oli kaiken kaikkiaan 7 500 euroa.

Jukka soitti ystävänsä neuvosta Takuusäätiön Velkalinjaan, josta hänet ohjattiin talous-ja velkaneuvontaan. Raha-asiat alkoivat selkiintyä ja Jukka haki veloilleen takausta Takuusäätiöstä. Jukan vointi oli siinä vaiheessa hyvä ja hän sai tukea vapaaehtoistoiminnasta. Jukalle myönnettiin takaus 7 500 eurolle, jonka hän maksaa takaisin viiden vuoden aikana.

 

Sepon tarina

Seppo oli sairastanut kaksisuuntaista mielialahäiriötä vuosien ajan. Se vaikutti hänen rahankäyttöönsä merkittävästi. Maanisten jaksojen aikana rahankulutus oli holtitonta ja masennusvaiheessa Seppo ei jaksanut edes avata postejaan.

Sairautensa vuoksi hän joutui jäämään pois työelämästä 50-vuotiaana. Seppo kertoi olevansa yksinäinen. Hän täytti elämänsä tyhjää tilaa pelaamalla hedelmäpelejä R-kioskilla ja kaupoissa. Eläkerahat hupenivat nopeasti pelaamiseen ja pelaamisen rahoitus hoitui pikavippien avulla.

Hyvin nopeasti Sepon tilanne oli ajautunut siihen, ettei hän saanut maksettua velkojaan ja velat etenivät perintätoimistojen kautta ulosottoon.  Seppo oli maksanut velkojaan ulosoton kautta vuoden ajan, kun hän haki talous- ja velkaneuvonnan kautta Takuusäätiön takausta. Neuvo velkojen järjestelemiseen tuli Sepon ulosottomieheltä.

Sepon tilanne oli vakiintunut ja hänelle voitiin myöntää noin 7 000 euron takaus kolmen vuoden ajaksi.

 

Ailan tarina

Aila sairastui skitsofreniaan työelämänsä aikana. Hän oli aiemmin saanut hoidettua raha-asiansa moitteetta ja saanut ostettua itselleen omistusasunnon. Aila oli ottanut myös muuta velkaa remontoidakseen ja kalustaakseen asuntoaan. 

Sairaus kuitenkin vaikutti hänen kykyynsä tehdä töitä ja siitä syystä hän jäi eläkkeelle. Ailan tulot pienenivät huomattavasti ja velanmaksu alkoi kangerrella. Sairautensa vuoksi hän jouti myös useasti sairaalahoitoon ja laskut alkoivat jäädä maksamatta. Ailan velat menivät ulosottoon ja hän alkoi maksaa velkojaan ulosoton kautta.

Velkataakka pyöri jatkuvasti Ailan mielessä ja psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä ohjasi Ailan talous-ja velkaneuvontaan. Aila täytti Takuusäätiön takauksen myöntämisen edellytykset ja hän sai takauksen, 28 000 euroa. Järjestelylainan ulkopuolelle maksettavaksi jäi Ailan reaalivakuudelliset asuntolainat. Ailan hoito psykiatrian poliklinikalle jatkuu edelleen.