Pidä perheen kulutusmenot kurissa

Mikon ja Miian perheen tarina

Mikon ja Miian talouden alamäki lähti liikkeelle uuden asunnon ostosta. Kotiin hankittiin kulutusluotoilla muun muassa uusia huonekaluja ja kodinkoneita sekä lapsille uudet polkupyörät. Heistä tuntui, että sieltä täältä otettujen pienten lainojen takaisinmaksu onnistuisi hyvin, mutta lopulta kaikkien lainojen yhteenlasketuista kuukausilyhennyksistä tulikin suuri summa. Tulot eivät enää riittäneet menoihin ja velkojen maksuun. He sinnittelivät jonkin aikaa, jonka jälkeen he päättivät myydä talon ja vaihtaa pienempään asuntoon.

Uuteen asuntoon muutettuaan Miialla todettiin syöpä, jonka hoidot kestivät pitkään. Tulot pienenivät ja osa laskuista jäi taas maksamatta. Mikon tulot eivät yksin riittäneet talouden pyörittämiseen ja he joutuivat ottamaan uusia lainoja. Laskuja alkoi mennä perintää ja ulosottoon.

Kun Miian syöpähoidot loppuivat, päättivät he pistää taloutensa kuntoon. He kävivät keskustelemassa pankissa järjestelylainasta omaa vakuutta vastaan. Pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, koska vakuusarvo ei riittänyt kattamaan velkoja.

Talous- ja velkaneuvonnassa heille kerrottiin säätiön takauksesta ja yhdessä neuvojan kanssa he toimittivat takaushakemuksen säätiöön. Säätiöstä pyydettiin vielä muutamia puuttuvia asiakirjoja. Takaus voitiin myöntää, kun tarvittavat paperit oli toimitettu. Järjesteltäviä velkoja Mikolla ja Miialla oli yhteensä 33 000 euroa ja maksuvaraa 800 euroa. Lainan he saavat maksettua vajaassa viidessä vuodessa.

 

Jarin perheen tarina

Perheen rahahuolet alkoivat, kun isä, Jari jäi työttömäksi joitakin vuosia sitten. Jari työllistyi uudelleen vajaan vuoden kuluttua ja perheen rahatilanne parani hetkeksi. Pian seurasi kuitenkin uusi työttömyysjakso, joka kesti yli vuoden.  Vippejä ja kulutusluottoja otettiin muun maussa elämiseen, vuokrien maksuun, rästilaskuihin ja kahden lapsen harrastusmaksuihin.

Työttömyysjaksot aiheuttivat masennusta ja hankaloittivat uuden työn hakemista. Jarista tuntui, ettei millään ole mitään väliä. Velat siirtyivät vähitellen ulosottoon.

Kun Jari sai taas töitä, halusivat vanhemmat kuitenkin selvittää velkatilanteensa. Apua he saivat talous- ja velkaneuvonnasta. Noin 120 000 euron asuntolainan lisäksi heille oli kertynyt järjesteltäviä velkoja yhteensä noin 20 000 euroa. Järjestelylainaa he voisivat lyhentää maksuvaransa mukaan noin 400 euroa kuukaudessa. Neuvojan mukaan heillä voisi olla mahdollisuus järjestellä velkoja Takuusäätiön takauksen avulla.

Takuusäätiössä hakemukseen vaadittavasta kolmen kuukauden näytöstä kuitenkin selvisi, että vanhemmat eivät pystyneet lyhentämään velkojaan maksuvaransa mukaisesti. Lapsien harrastukset nielivät todella paljon rahaa, eivätkä välttämättömät elinkustannukset riittäneet niiden maksamiseen. Vanhemmat eivät kuitenkaan halunneet tinkiä lasten harrastuksista vaan päättivät ennemmin jatkaa velkojen maksua ulosoton kautta.