Olet täällä

Pelaamiselle päätös ennen velkojen järjestelyä

Pasin tarina

Pasin vippikierre alkoi, kun hän erosi tyttöystävästään. Ero oli hänelle kova paikka, eikä millään ollut enää mitään väliä. Pasi muutti toiseen kaupunkiin asumaan, koska halusi vaihtaa maisemaa.

Tämän valinta osoittautui huonoksi, koska hän ei tuntenut kaupungista ketään. Pian hän löysi itsenä pokeripöydän äärestä. Alkuun kaikki menikin voittoisasti, mutta sitten alkoi tappiokierre ja Pasi otti vippejä joka suunnalta. Illassa hän saattoi hävitä 3 000 euroa.

Pasi kertoi tilanteesta äidilleen, joka ohjasi hänet hakemaan apua peliriippuvuuteensa. Kun pelaaminen oli saatu hallintaan ja Pasi oli ollut pelaamatta pidemmän aikaa, oli aika hakea apua velkojen järjestelemiseen. Kun kaikki menot, tulot ja velat oli laitettu paperille talous- ja velkaneuvojan kanssa ja tarvittava näyttö velanhoidosta oli kasassa, Pasille haettiin järjestelylainan takausta Takuusäätiöstä.

Takuusäätiö siirsi päätöksentekoa kolme kuukautta eteenpäin, koska vuokria oli kolmen kuukauden näytön aikana jäänyt maksamatta, eikä Pasi ei ollut ilmoittanut kaikkia yksityishenkilövelkojaan. Hänen on toimitettava uudelta kolmen kuukauden näyttöajalta tiliotteet, jotta voidaan varmistua, että hän pystyy maksamaan kaikki pakolliset maksunsa. Lisäksi hänen on ilmoitettava takauskäsittelijälle kaikki yksityishenkilövelkansa.

Pasin maksuvara on 590 euroa. Järjesteltäviä velkoja kertyy yhteensä noin 26 000 euroa ja järjestelylainan ohessa maksettavaksi jää noin 5 000 euron opintolaina. Laina myönnetään, jos hän toimii ohjeiden mukaisesti. Laina-aika on todennäköisesti yli 5 vuotta.

 

Niinan tarina

Niina kertoo avoimesti olevansa peliriippuvainen. Hän on pelannut vuosia nettipokeria vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmat alkoivat kasaantua, kun Niina voitti 12 500 pienellä pelipanoksella. Muutamassa viikossa rahat olivat kuitenkin menneet pelaamiseen ja Niina alkoi ottaa pikavippejä.

Velkakierre kasvoi kasvamistaan, eikä Niina saanut pelaamistaan pysäytettyä.  Hän kertoo pelaamisen hallinneen koko hänen elämäänsä, työtä, ajatuksia ja yöunia. Pian Niina ymmärsi olevansa niin heikossa tilanteessa, että hän hakeutui kotikuntansa A-klinikalle hoitoon.

Takauksen käsittelyn alkaessa Niina oli käynyt hoidossa yhdeksän kuukauden ajan ja saanut pelaamisensa päättymään. Ninalle oli pelaamisen vuoksi kertynyt velkaa 31 000 euroa.  Takauksen myöntäminen oli kuitenkin mahdollista, koska Niina oli hyvätuloinen ja pystyisi maksamaan järjestelylainan 2,5 vuodessa takaisin.