Olet täällä

Parisuhteen päätyttyä talous tiukoilla

Tiinan tarina

Tiinan velkaantuminen alkoi pikku hiljaa avioliiton aikana. Hänen miehellään oli alkoholiongelma ja liitto päättyi eroon. Kahden lapsen yksinhuoltajana Tiina otti erilaisia luottokortteja ja kulutusluottoja elämistä, autonhankintaa, lasten tarpeita ja kodinhankintoja varten. Talous oli tiukoilla ja vanhoja velkoja hän maksoi uusilla.

Vuosien jälkeen Tiina löysi uuden miehen. He muuttivat yhteen ja sopivat menojen jakamisesta. Menot jäivät sopimisesta huolimatta taas Tiinan harteille ja velkamäärä kasvoi entisestään. Myös tämä liitto päättyi eroon. Tiina tunsi olevansa umpikujassa ja haki muun muassa työmatkoihin ja ruokaan avustusta diakonilta.

Erilaisista kulutusluotoista, laskurästeistä ja pikavipeistä kertyi kaiken kaikkiaan noin 20 000 euron velka. Apua tilanteen selvittelyyn Tiina haki talous- ja velkaneuvojalta. Koska hänellä oli säännölliset tulot ja maksuvaraa noin 300 euroa, päättivät he hakea järjestelylainan takausta Takuusäätiöstä.

Tiina kokosi tarvittavat tositteet ja täytti hakemuksen yhdessä neuvojan kanssa. Takuusäätiön takaus myönnettiin ja Tiina nosti pankista järjestelylainan, jolla kaikki valat maksettiin kerralla pois. Nyt Tiina maksaa järjestelylainaansa maksuvaransa mukaisesti noin seitsemän vuoden ajan.

 

Marjan tarina

Marja on noin 50-vuotias yksinhuoltaja, jonka velkakierre lähti liikkeelle eron myötä. Hänellä on kolme lasta, joista yksi asuu vielä kotona. Lasten isä maksaa elatusapua ulosoton kautta.

Viimeisen kahden vuoden aikana Marja muun muassa vaihtoi asuntoa ja työpaikkaa. Hän oli liian optimistinen sivutulojen saamisen suhteen eikä hän osannut arvioida, miten paljon tulot alenisivat uuden työn myötä. Marja maksoi vanhoja velkojaan uusilla ja velkaa kertyi yhteensä yli 38 000 euroa. Hänen maksuvaransa on noin 800 euroa, mutta velkoja hän pystyi lyhentämään Takuusäätiön vaatiman kolmen kuukauden näytön aikana noin 600 eurolla.

Marjalle ei voitu myöntää takausta, koska takauksen enimmäismäärä, 34 000 euroa ylittyi. Lisäksi hän ei pystynyt käyttämään velkojen hoitoon maksuvaransa suurista summaa kolmen kuukauden näytön aikana.

Marjaa neuvottiin varaamaan aika oman kuntansa talous- ja velkaneuvonnasta. Mikäli hän onnistuu hoitamaan velkoja maksuvaransa mukaisesti ja ne lyhenevät alle 34 000 euroon, hän voi hakea takausta uudelleen. Jos tämä ei ole mahdollista, neuvoja auttaa muiden velkajärjestelykeinojen selvittämisessä.