Älä velkaannu toisen puolesta

Jonnan tarina

Jonna oli asunut avopuolisonsa kanssa vajaan vuoden, kun hän takasi puolisonsa lainan. Pian pari kuitenkin erosi, koska mies oli väkivaltainen. Mies jätti lainan lyhennykset maksamatta ja takaisinmaksu jäi Jonnalle.

Opiskelijana Jonnan tulot olivat pienet ja hädissään hän yritti maksaa pikavipeillä lainan lyhennyseriä. Vippikierre paheni ja hän otti myös muutamia muita kulutusluottoja, joilla hän maksoi vanhoja velkojaan. Miehen väkivaltaisuuden vuoksi Jonna ei uskaltanut vaatia rahoja häneltä. Velkoja kertyi kolmen vuoden aikana yhteensä yli 22 000 euroa.

Valmistuttuaan Jonna sai vakituisen työpaikan ja halusi saada taloutensa hallintaan. Hän varasi ajan talous- ja velkaneuvojalta. Vaikka neuvontaan pääsyä joutuikin odottamaan jonon takia, piti Jonna neuvojan tapaamista hyödyllisenä. Neuvoja kertoi hänelle, miten velkoja olisi mahdollista järjestellä. Jonna ei ollut ennen neuvojalla käyntiä kuullutkaan Takuusäätiön takauksesta, mutta takaukseen tutustuttuaan hän päätti hakea sitä.

Takaushakemus oli täytetty huolella yhdessä neuvojan kanssa ja Jonnan maksuvara sekä näyttö olivat kunnossa, joten takaus voitiin myöntää. Asumis- ja muiden välttämättömien menojen jälkeen Jonnalle jäi lainojen lyhentämiseen 700 euroa kuukaudessa. Järjestelylainan takaisinmaksu kestää noin kolme vuotta.

Tuulan tarina

Yksinasuva Tuula otti muutaman tuhannen euron kulutusluoton, kun sellaista hänelle tarjottiin. Itse hän ei osaa sanoa, oliko lainalle varsinaisesti tarvetta, mutta sillä sai kuitenkin ostettua kotiin muun muassa uuden television. Kotoa poismuuttanut poika painosti Tuulaa myöhemmin ottamaan vielä toisen kulutusluoton, koska poika halusi ostaa auton.

Lainojen oton jälkeen Tuula joutui työkyvyttömyyseläkkeelle ja tulot pienenivät. Rahatilannettaan hän paikkaili pikavipeillä, jotka johtivat kierteeseen. Lisäksi hän yritti myös maksaa raha-asioiden kanssa pulaan joutuneen poikansa velkoja.

Tuula joutui myymään omistusasuntonsa, jotta hän saisi ainakin osan veloista maksettua. Osa myyntivoitosta valui kuitenkin pojan tarpeisiin ja elämiseen.

Pitkän aikaa velkojen kanssa sinniteltyään, Tuula rohkaistui hakemaan apua talous- ja velkaneuvonnasta. Velka-asioihin alkoi vähitellen tulla selvyyttä ja Tuula teki myös pojalleen selväksi, ettei hän voi jatkossa auttaa rahallisesti vaan pojan on jo korkea aika ottaa vastuu omasta taloudestaan.

Neuvoja lähetti Tuulan takaushakemuksen säätiöön ja sen perusteella hänen maksuvaransa on noin 350 euroa. Velkaa hänellä on yhteensä 10 000 euroa. Takausta ei voitu kuitenkaan myöntää heti, koska näytöstä huomattiin, että velkaantuminen ei ollut vielä kokonaan päättynyt. Tuula oli ottanut näytön aikana uusia vippejä. Päätöksentekoa siirrettiin kolmella kuukaudella ja tuolta ajalta Tuulan piti toimittaa uudet tositteet velkojensa hoidosta.

Tuula toimitti tarvittavat tiliotteet säätiöön kolmen kuukauden kuluttua. Nyt takaus voitiin myöntää, koska näyttö oli kunnossa ja hän oli onnistunut lyhentämään velkojaan maksuvaransa mukaisesti. Järjestelylainan Tuula saa maksettua pois noin 2,5 vuodessa.