Ohjeet

Alla olevissa videoissa esitellään Pennon käyttöä. Ensimmäisessä videossa kerrotaan, miten voit suunnitella ja seurata rahankäyttöäsi Pennon avulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toisessa videossa keskitytään siihen, miten säästötavoite asetetaan ja miten Penno auttaa tavoitteen saavuttamisessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voit myös seurata allaolevia ohjeita käyttäessäsi Pennoa ensimmäistä kertaa.

Kirjautuminen

Kirjoita internetselaimeen penno.fi, jonka jälkeen voit kirjautua sisään joko Facebook-tunnuksilla, Google-tunnuksilla tai jollakin muulla sähköpostiosoitteellasi ja keksimälläsi salasanalla.

Kirjautuminen Pennoon

1. Suunnittelu

Aloita Pennon käyttö Suunnittelu-sivulta.

Lisää Pennoon kaikki toistuvat tulosi ja menosi. Näin saat selville, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä kuukausittain. Suunnittelu-sivulla lisätyt tulot ja menot otetaan huomioon automaattisesti joka kuukausi, joten sinun ei tarvitse lisätä niitä kuin kerran. Huomioi, että Suunnittelu-sivulle tehdyt kirjaukset lasketaan mukaan vasta seuraavasta päivästä alkaen.

Voit lisätä Suunnittelu-sivulla myös harvoin toistuvia tapahtumia. Valitse tällöin toistuvuudeksi yksittäinen, jolloin voit valita päivämäärän näytölle avautuvasta kalenterista. Voit kopioida yksittäisen tapahtuman, jolloin voit määrittää uudelle tapahtumalle tapahtumapäivän esimerkiksi puolen vuoden päähän. Mikäli tuloissasi tai menoissasi tapahtuu myöhemmin muutoksia, muistathan päivittää tiedot oikeiksi.

Voit määrittää sinulle sopivan rahankäytön seurantajakson valitsemalla kuukausijakson alkupäivän. Jos saat esimerkiksi palkan kuun puolivälissä ja haluat seurata talouttasi palkkapäivästä palkkapäivään, voit määrittää jakson alkupäivän sen mukaan. Oletuksena Penno seuraa rahankäyttöäsi kuukauden ensimmäisestä päivästä viimeiseen päivään.

Jos otat Pennon käyttöön kesken seurantajakson, lisää kuluvana ajanjaksona jo toteutuneet tulosi ja menosi erikseen Tapahtumat-sivulla. Näin saat Pennon ajan tasalle.
 

Pennon suunnittelu-sivu

 

Omien kategorioiden lisääminen

Pennossa on valmiina yleisempiä tulo- ja menokategorioita. Voit myös vapaasti lisätä omia kategorioita sen mukaan, mitä haluat itse seurata.

Omien kategorioiden lisääminen Pennoon

 

Aloita alusta

Suunnittelu-sivulta löydät myös Aloita alusta -painikkeen. Käytä tätä, jos haluat poistaa Pennosta kaikki sinne syöttämäsi säännölliset ja yksittäiset tapahtumat. Tämän toiminto on lopullinen ja se poistaa Pennosta kaiken muun tiedon paitsi kategorioiden nimet.

Pennon Aloita alusta -painike

 

2. Tilanne

Tilanne-sivu jakaantuu kahteen välilehteen: Tapahtumat ja Graafit.

Tapahtumat: Lisää Pennoon kaikki yksittäiset menot ja tulot mahdollisimman pian niiden tapahduttua. Jos lisäät tuloja, vaihda miinusmerkki plussaksi klikkaamalla sitä. Voit valita tapahtumalle kategorian ja kirjoittaa selitetekstin.

Näin pysyt koko ajan selvillä siitä, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi.

Mikäli et merkitse menoa tai tuloa Pennoon heti, voit lisätä sen jälkeenpäin. Tällöin tapahtuma tallentuu kuluvalle päivälle, mutta voit korjata päivämäärän, kun olet tallentanut tapahtuman.

Tapahtumien syöttäminen Pennoon

 

Graafit: Pennon graafit kuvaavat menojesi ja tulojesi kehittymistä sekä niiden jakautumista eri kategorioihin.

Pennon graafit

 

3. Säästö

Voit asettaa Säästö-sivulla säästötavoitteen ja tavoitekuukauden, johon mennessä haluat säästää tietyn summan. Aloitussummaan voit merkitä, minkä verran sinulla on jo säästössä, ja aloitus-kuukauden, jolloin aloitat säästämisen. Asetettuasi säästötavoitteen Penno vähentää automaattisesti säästön kuukausierän Tilanne-sivulla käytettävissä olevasta rahamäärästä.

Kuukauden aikana Penno ennustaa säästötavoitteen etenemistä sen mukaan, miten käytät rahaa. Lopullinen säästö määräytyy kuukauden lopussa.

Voit muuttaa myöhemmin säästöasetuksia tai lopettaa säästämisen kokonaan. Huomaa, että nollaaminen poistaa Pennosta kokonaan myös aikaisempina kuukausina kertyneen säästön.

Aseta Pennoon säästötavoite

 

Kuluvan kuukauden säästö näyttää, paljonko olet tämän kuukauden aikana onnistunut säästämään, ja mikä on tavoitteesi kuukausitasolla.

Toteutumisarvio näyttää sen kuukauden, jolloin säästötavoitteesi tulee nykyisellä rahankäytön tavallasi toteutumaan.

Rahastosäästö näyttää sen summan, joka sinulla olisi rahastoihin säästämällä kertynyt esimerkiksi 30 vuodessa. Voit vaihtaa vuosien määrää. Summa on arvio, ja siinä on käytetty laskennallista korkokaavaa.

Säästösivun graafit

4. Muistikirja

Voit merkitä etukäteen muistiin yksittäisiä tulevaisuuden tuloja ja menoja. Kun ne toteutuvat, voit helposti siirtää ne kuluvan kuukauden tapahtumien kassavirtaan.

Pennon muistikirja

 

5. Profiili ja facebook-jako

Voit muokata profiilitietojasi ja vaihtaa salasanasi sivun ylälaidasta. Jos haluat lopettaa Pennon käytön kokonaan, voit myös poistaa käyttäjätilisi. Tällöin kaikki tietosi häviävät Pennosta.

F-kuvakkeesta painamalla voit jakaa omassa Facebookissasi Pennon esittelyn. Se ei tuo Facebookiin mitään Pennoon kirjaamiasi tietoja.